Izvor: B92, 27.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Anti)fašistički (kontra)mitinzi

Beograd -- Vođa pokreta Nacionalni stroj Goran Davidović ne odustaje od okupljanja simpatizera te organizacije, uprkos zabrani MUP-a.

Novosadska policija je juče, posle višenedeljnih pritisaka domaće javnosti i međunarodnih organizacija, zabranila "Marš za jedinstvo Srbije", koji je u organizaciji neonacističkog pokreta Nacionalni stroj najavljen za 7. oktobar u Novom Sadu. Međutim, vođa te organizacije Goran Davidović izjavio je za B92 da je policija samo zabranila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << marš od spomenika Jaše Tomića do zgrade milicije.

Davidović je kazao i da će taj pokret prijaviti drugi skup, na novoj adresi, možda i pod drugim imenom. On tvrdi da ne vidi problem i provokaciju u maršu, koji se, kako se izrazio, "zalaže za poštovanje ustavnih prava Srba u Vojvodini."

U MUP-u su putem saopštenja objasnili da je zabrana skupa izrečena na osnovu Zakona o okupljanju građana, ali tokom dana B92 nije uspeo da dobije odgovor od policije o tome kako će reagovati na novu najavu o mitingu.

Lider LSV-a Nenad Čanak u međuvremenu je ponovo pozvao članove i simpatizere te stranke da 7. oktobra dođu u Novi Sad jer "više voli da se sa ekstremistima sukobi sada, nego da sutra oružjem mora da brani kućni prag."

Gostujući u emisiji Kažiprst Radija B92 istoričar Nikola Samardžić je izjavio da je problem sa pojavam neonacista opasniji u Srbiji nego u drugim evropskim zemljama jer Srbija nije članica Evropske unije i NATO-a.

Samardžić smatra da Nacionalni stroj može da bude registrovan i kao stranka, ukoliko je njihov program u skladu sa zakonom.

"Policija se ponaša po zakonu, ona ne izučava nikakvu ideologiju. Ali, ako oni otvoreno izražavaju nacionalnu, rasnu, versku i seksualnu mržnju, naravno da ne mogu biti registrovani", kaže Samardžić.

Goran Davidović je na suđenju grupi pripadnika neregistrovane neonacističke organizacije Nacionalni stroj osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, upadom na antifašističku tribinu na novosadskom Filozofskom fakultetu.

MUP je Nacionalni stroj u decembru 2005. označio kao neonacističku organizaciju.

Zaštitnik: Vređanje moralnih vrednosti

Republički zaštitnik građana (ombudsman) Saša Janković saopštio je da je zadovoljan zbog zabrane skupa organizacije Nacionalni stroj jer je "Uprava policije Novi Sad odlučila zakonito i pravilno" kada je zabranila skup organizacije sa neonacističkim obeležjima.

"Nacizam i neonacizam ni u jednom demokratskom društvu nisu legitimna opredeljenja, a u mnogim zemljama ni legalna", stoji u saopštenju zaštitnika građana.

"Ispoljavanje neonacizma zasigurno vređa moralne vrednosti koje gaji ogromna većina građana Srbije, daje im pravo da od nadležnih organa traže da se spreči izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti, i izaziva opravdanu reakciju društva", kaže se u saopštenju.

Zabrana ne rešava problem nacista

Sociolog Mirko Đorđević kaže da zabrana neonacističkog okupljanja nije dovoljna za obračun sa ekstremističkim organizacijama.

"Dobro je što je zabranjen skup u Novom Sadu, ali moram konstatovati da je to jedna vrsta iznuđene odluke, pod pritiskom dela javnosti, naročito pod pritiskom međunarodnog faktora. Problem tom zabranom nije rešen", rekao je Đorđević. Prema njegovim rečima, u poslednjih petnaestak godina u svim sferama javnog života ustalila se ideologija agresivno-nacionalističkog tipa.

"Takva ideologija pogoduje javljanju neonacističkih i klerofašističkih organizacija", ocenio je Đorđević i dodao da neregistrovana neonacistička organizacija Nacionalni stroj nikako nije jedina organizacija te vrste u Srbiji.

Đorđević navodi da se i u delu javnosti koji sebe smatra demokratskim protura teza da treba objaviti i javno predstaviti i izučavati i misao Adolfa Hitlera i Dimitrija Ljotića.

"Od te silne učene gospode nikome na pamet ne pada da je Hitler bio prost, samouk i loš zanatlija, po zanimanju moler, da nema nikakvo obrazovanje. Kad su u pitanju Hitler i Ljotić, reč je o banalnostima koje počinju od nasilja i završavaju nasiljem", kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima, užasna je činjenica da u pojedinim gradovima u Srbiji bulevari i ulice nose imena Dimitrija Ljotića i Milana Nedića.

"Ta se ideologija plasira i cveta škola istorijskog revizionizma. Građani moraju da budu budni i moraju da pruže nenasilan otpor toj ideologiji. U suprotnom, nacisti i njima slični će i dalje cvetati", rekao je Đorđević.

Opozicija traži sednicu Komisije za javni red i mir

Opozicione odborničke grupe u Skupštini grada Novog Sada zatražile su hitno sazivanje sednice Komisije za javni red, mir i bezbednost, pre naredne sednice novosadskog parlamenta 8. oktobra i raspravu o bezbednosti u gradu.

Funkcioner G17 plus Aleksandar Radonjić rekao je Beti da DS, LSV i G17 plus traže da na sednicu te komisije dođu i predstavnici novosadskog SUP-a, kako bi sa odbornicima razgovarali o stanju bezbednosti u gradu, bez obzira na zabranu neonacističkog skupa koji je bio najavljen za 7. oktobar.

"Zanima nas dokle je stigla istraga o neonacističkim ispadima u gradu u poslednjih godinu dana, poput crtanja kukastih krstova na nekoliko lokacija u gradu ili napada na člana mirovnog karavana tokom letošnjeg 'Egzita'", rekao je Radonjić.

Čanak napustio emisiju zbog Davidovića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak demonstrativno je večeras napustio emisiju "Recite narodu" na beogradskoj televiziji Foks zbog najavljenog uključenja vođe neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" Gorana Davidovića.

Nakon što je voditeljka emisije najavila da će slikom i tonom u emisiju, koja ide uživo, uključiti Davidovića, Čanak je rekao da "sa gamadi nema šta da priča", da "između ustaša i neonacista nema razlike" i napustio je studio.

On je agenciji Beta rekao da, nakon najave Davidovića, nije želeo da učestvuje u emisiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.