Ante Marković u Beogradu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 24.Apr.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ante Marković u Beogradu

Beograd -- Posle 18 godina, u posetu Beogradu stigao je jedan od najpopularnijih političara SFRJ, poslednji premijer te države, Ante Marković.

Posle osamnaest godina, Ante Marković, poslednji premijer bivše SFRJ, došao je u Beograd gde je, učestvujući na međunarodnoj konferenciji "Socijalne politike u svetlu svetske ekonomske krize", rekao da ne veruje u skori kraj krize.

On je privredama u regionu preporučio da se više oslone jedna na drugu, a kao glavni problem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << država nekadašnje Jugoslavije naveo je nedostatak sposobnih ljudi.

Bivši saradnici, jugonostalgičari, poštovaoci i brojni novinari dočekali su ga aplauzima, a Ante Marković je potvrdio da ga nije bilo lako nagovoriti na ovaj put.

Presudnu ulogu u tome je, kako kaže, odigrao predsednik Srbije Boris Tadić.

Govoreći o svetskoj ekonomskoj krizi do koje je, kako kaže, dovela globalizacija i vladavina monopola, Marković je rekao da ne veruje u njen skori kraj, a još više sumnja u trajni uspeh mera koje se primenjuju, a liče mu na privremeno krpljenje probušenog balona.

Umesto podrške bankama i monopolima potrebno je uraditi strukturnu reformu privrede, predlaže Marković koji je privredama u regionu predložio da više sarađuju.

Ante Marković smatra da je velika greška vlada u regionu što su strancima prodale celokupan bankarski sektor.

Ipak, on kao najveći problem vidi nedostatak sposobnih ljudi.

Na konferenciji o socijalnoj politici u svetlu svetske ekonomske krize učestvuju sindikalci, privrednici i predstavnici vlada zemalja regiona i Evropske unije koji će u naredna dva dana govoriti o merama koje se sprovode kako bi se najugroženije socijalne kategorije zaštitile od posledica globalne krize.

"Kao u vreme Ante Markovića"

Na prostorima bivše SFRJ jedan od najpopularnijih političara svih vremena, Ante Marković, tu laskavu titulu stekao je uspešnim zaustavljanjem inflacije i brzim i velikim povećanjem životnog standarda.

Iako visok standard nije dugo trajao, mnogi kada ih i danas pitate kada se živelo najbolje, kažu - u vreme Ante Markovića.

"Korak ka blagostanju”, "Sigurnost”, "Dobra mi je bila plata”, "Imali smo sve” - ovako Beograđani sa kojima je B92 razgovarao opisuju vreme kada je premijer SFR Jugoslavije bio Ante Marković.

Visoki standard i velika kupovna moć osnovne su im asocijacija na to vreme kojeg se sećaju sa nostalgijom.

Svojim ekonomskim programom Marković je zaustavio inflaciju, a dinar je prvi put postao konvertibilan.

Spoljni dug zemlje je smanjen, a devizne rezerve povećane čak 10 puta.

Gostujući u vestima TV B92, ekonomista Stojan Stamenković, koji je bio u timu Markovića, navodi da je najznačajnije to što su predviđene mere bile sveobuhvatne.

"To je bio prvi kompletan i kompleksan program tranzicije u svetu. On je povukao stabilizacione poteze i moram da vam kažem, ta stabilizacija je bila probušena već na samom početku”, rekao je Stamenković.

"Ja sam bio svedok u Skupštini, Srbija je blokirala 10 dana mere o zamrzavanju plata i mere o organičavanju javne potrošnje”, kaže on.

Stamenković podseća da su samo u to vreme prosečne plate u Srbiji bile oko 30 odsto veće nego u Sloveniji i smatra da je program Markovića propao jer je ekonomski prosperitet bio u drugom planu zbog nacionalnih programa tadašnjih republika SFRJ.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skup o socijalnoj politici

Izvor: RTV Pink, 23.Apr.2009, 13:37

. . . Međunarodna dvodnevna ministarska konferencija - Socijalna politika u svetlu svetske ekonomske krize počinje sutra u Beogradu, najavilo je Ministarstvo rada i socijalne politike Srbije. .

Nastavak na RTV Pink...

Konferencija ministara rada u Beogradu

Izvor: RTV Pink, 24.Apr.2009

. . . U Palati Srbija u Beogradu danas počinje dvodnevna međunarodna ministarska konferencija Socijalna politike u svetlu svetske ekonomske krize.

Nastavak na RTV Pink...

Gligorov: Neizvodljivo stvaranje carinske unije u regionu

Izvor: NaDlanu.com, 24.Apr.2009

BEOGRAD, 24. aprila 2009. (Beta) - Saradnik bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov ocenio je u petak u Beogradu da je ideja o stvaranju "carinske unije" u regionu neizvodljiva. "Protekcionizam je verovatno najgora moguća mera u ovom trenutku", rekao je Gligorov novinarima...

Nastavak na NaDlanu.com...

Prvi rezultati vladinog plana već vidljivi

Izvor: NaDlanu.com, 24.Apr.2009

BEOGRAD, 24. aprila 2009. (Beta) - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je u petak da su prvi rezultati vladinog plana za ekonomsku stabilizaciju već vidljivi. "Stabilizovan je kurs dinara, izbegnuta kriza u finansijskom sektoru, vraćeno poverenje u bankarski sistem i održan nivo kreditnih plasmana",...

Nastavak na NaDlanu.com...

Ante Marković ponovo u Beogradu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Apr.2009

Razmere i dubina ekonomske krize u svetu nameću jasnu potrebu za uspostavljanjem regionalne saradnje i socijalnog dijaloga, jedna je ocena koja je najčešće provejavala na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji, posvećenoj socijalnoj politici u svetlu svetske ekonomske krize. Na skupu u beogradskoj...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ante Marković ponovo u SIV-u

Izvor: Politika, 24.Apr.2009

Mirko Cvetković, premijer Srbije, otvorio je juče u Palati Srbija u Beogradu Međunarodnu ministarsku konferenciju „Socijalne politike u svetlu svetske ekonomske krize”. Tom prilikom Cvetković je istakao da su već vidljivi prvi rezultati vlade u borbi sa ekonomskom krizom...– Stabilizovan...

Nastavak na Politika...

Bez stručnjaka nema rešenja krize

Izvor: Blic, 25.Apr.2009, 01:37

Poslednji premijer SFRJ Ante Marković ocenio je juče u Beogradu na Međunarodnoj ministarskoj konferenciji „Socijalne politike u svetlu ekonomske krize” da je najveći problem zemalja u regionu to što u vreme ekonomske krize nemaju dovoljan broj pravih znalaca, što se posebno odnosi na...

Nastavak na Blic...

Međunarodni skup o socijalnoj pravdi

Izvor: RTS, 25.Apr.2009

Solidarnost je jedan od ključnih preduslova za uspeh društva u prevazilaženju krize, rekao predsednik Vlade Mirko Cvetković otvarajući ministarsku konferenciju "Socijalna politika u svetlu socijalne pravde". Rešenje za izlazak iz krize mora se tražiti u strukturalnim reformama, poručio poslednji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.