Anketni odbor da ispita rad Delte

Izvor: Politika, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anketni odbor da ispita rad "Delte"

Poslanici Liberalno-demokratske partije zatražili su juče od predsednika Skupštine Srbije Olivera Dulića formiranje Anketnog odbora koji bi utvrdio činjenice o radu kompanije "Delta" Miroslava Miškovića i u koji bi ušli predstavnici svih poslaničkih grupa.
Kako je na konferenciji za novinare tim povodom objasnio predsednik partije Čedomir Jovanović, reč je o zahtevu da se "parlament hitno pozabavi, na vrlo jasan način, uz poštovanje zakona i po pravilima moderne demokratije, ulogom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kompanije 'Delta' u našem društvu". Taj zahtev lično je, kaže, saopštio predsedniku parlamenta, navodeći da "po izveštaju antimonopolske komisije 'Delta' jedina ima monopolski položaj u našoj zemlji"..

Anketni odbor mora da dobije odgovore na pitanja šta se dešava sa predmetima koji se nalaze u beogradskoj policiji, kojima se na jasan način utvrđuje kriminalna prošlost i uloga "Delte" u Miloševićevom režimu, šta se dešava sa akcijom "Mreža" i kada će krivci biti procesuirani, rekao je Jovanović. Lider LDP-a pitao je šta se dešava sa sukobom interesa u kojima se našla Privredna komora Srbije, odnosno kompanija "Delta", koja je za izveštaj o poslovanju angažovala privatnu revizorsku kuću, pri čemu je, kako je rekao, potpis na taj izveštaj stavila supruga nekadašnjeg predsednika Privredne komore, a sada ministra Slobodana Milosavljevića.

Takođe, objasnio je Jovanović, odbor bi se pozabavio pritiscima vlasti i "Delte" na "predsednice važnih državnih organa koji kontrolišu pojavu monopola na tržištu" Saveta za borbu protiv korupcije i Komisije za zaštitu konkurencije, Vericu Barać i Dijanu Marković-Bajalović.

Jovanović je rekao da su odnosi poslovnog sveta i politike u Srbiji toliko isprepleteni da "danas možemo da govorimo o Miroslavu Miškoviću kao vladaru Srbije u senci, a o predsednicima vlade i države kao izvođačima njegovih radova i naloga". Identifikovanje vlade sa "Deltom", kaže, LDP vidi u izjavama vicepremijera Božidara Đelića na otvaranju "Delta sitija". "A ovo partnerstvo je pogotovo vidljivo na pritiscima ministra Predraga Bubala i generalnog sekretara vlade Dejana Mihajlova na antimonopolsku komisiju".

Lider LDP-a ocenio je da su osnove na kojima se razvijala "Delta" nastale u devedesetim godinama, u pravilima nedemokratskog režima sa čijim posledicama i danas moramo da se suočavamo.

Na podsećanje "Politike" da su Savet za borbu protiv korupcije i njegov predsednik Verica Barać imali problema i sa vladom čiji je on bio potpredsednik, Čedomir Jovanović je odgovorio:

– Želim da podsetim da smo mi, reformska vlada Zorana Đinđića, formirali Savet za borbu protiv korupcije sa namerom da institucionalizujemo ovu borbu i sami budemo izloženi kritikama i analizi u tom cilju. Kakvi god da su bili, naši odnosi sa Savetom su bili profesionalni, ako je i bilo nekih nesporazuma oni su se rešavali, ali na potpuno drugačiji način od ovog danas. Naša vlada je na kritike odgovarala argumentima u raspravama i dijalozima. Danas vlast napada Savet koji je nasledila i koji je vlada Vojislava Koštunice pokušala da rasformira, ali nije uspela.

Da podsetimo, članovi Saveta za borbu protiv korupcije pre četiri godine imali su problem da od Vlade Srbije naplate naknadu za svoj rad. Osim toga, Savet za borbu protiv korupcije optuživao je svojevremeno Čedomira Jovanovića da je, kao predstavnik vlasti, vršio pritisak na članove tenderske komisije prilikom privatizacije Veterinarskog zavoda u Zemunu, koji je navodio kao jedna od najlošijih primera privatizacije, pa čak i korupcije. Savet je optuživao tadašnju vladu da ništa nije preduzela povodom šećerne afere.

-----------------------------------------------------------

Nikolić: Čedo, kome je "Delta" platila za ekstraprofit?

Na Jovanovićeve sadašnje optužbe na račun "Delte", u Skupštini Srbije je ovih dana odreagovao i šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić "podsećajući" ga da je bio predstavnik vlasti koja je podnela Predlog zakona o ekstraprofitu i upitao ga koliki je bio ekstraprofit "Delte" i šta je vlada čiji je on bio potpredsednik utvrdila tada prilikom ispitivanja poslovanja ove firme. "Da li je "Delta" nekome od vas plaćala porez na ekstraprofit?", upitao je Nikolić, dodajući: "Dok ste vi bili na vlasti to je bila uzorna kompanija, a sada kad je Amerika počela da uništava jednu po jednu kompaniju, nađe se na udaru i 'Delta'".

-----------------------------------------------------------

Odbor za trgovinu danas o monopolu

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić najavio je novinarima da će se verovatno danas održati sednica Odbora za trgovinu na kojoj će se raspravljati o zahtevu LDP-a da se ispita poslovanje "Delte" i osnuje anketni odbor. On je dodao da će tema biti i informacije o pritiscima na antimonopolska tela i da će na sednicu biti pozvane i osobe koje su navele da im je prećeno.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.