Izvor: B92, 17.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari: Ovi izbori su pouka

Beograd -- Prema oceni Centra za slobodne izbore i demokratiju, nizak izlazak građana na predsedničke izbore pokazuje da je bojkot, na koji su pozivale Demokratska stranka Srbije i G17 plus, ipak uspeo. Zoran Lučić iz CeSID je, na u nedelju uveče održanoj konferenciji za novinare, rekao da su izbori najviše bojkotovani u Beogradu, gde je glasalo oko 500.000 birača, što je za oko 250.000 manje nego na prošlogodišnjim izborima. "Ovi izbori su neka vrsta pouke, iz ovoga nešto može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti zaključeno. Bojkot izbora donosi ovakve rezultate, bojkot jeste uspeo, ali to je i ozbiljan politički poraz onih koji su bojkotovali izbore", kaže on.

Analitičar Zoran Lutovac, iz Izbornog štaba Dragoljuba Mićunovića, takođe smatra da je neizlazak na izbore presudan razlog za visok rezultat predsedničkog kandidata radikala Tomislava Nikolića. "Izborna kampanja bila je primerena našem kandidatu, koji se nametao kao dobro rešenje za Srbiju u trenucima velikih svađa. Postojala je potreba da bude pokazano koliko su ti izbori važni", objašnjava Lutovac. "Očigledno je da to nije dovoljno učinjeno, a jedan deo birača je poslušao savet stranaka koje su bojkotovale izbore. Sve je rezultiralo ovako", kaže Lutovac.

Analitičar Vladimir Goati smatra da su ovi izbori "poruka i znak za sledeće strateške parlamentarne izbore". "To će upravo radikalima biti vetar u jedra", kaže Goati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.