Izvor: S media, 10.Sep.2012, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari: Borba za ličnu korist smenjuje Tadića

Počela je trka za prvog čoveka Demokratske stranke. Posle skoro decenije u toj trci su dva čoveka, dosadašnji predsednik Boris Tadić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Od njih dvojice se očekuje da u naredna dva meseca vode kampanju sličnu onoj koju smo već videli na izborima za predsednika Srbije u maju. Ovog puta neće biti reč o borbi nekoliko stranaka, već dve struje unutar jedne partije. Na Đilasovu stranu, ako je suditi po glasanju na Glavnom odboru, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << su Ružica Đinđić, Božidar Đelić, Bojan Pajtić i Borislav Stefanović, dok su od „jačih imena“ Tadiću ostali Dragoljub Mićunović i Dušan Petrović.

Borba tek sledi

Analitičari se slažu da je Đilas nakon sednice Glavnog odbora u blagoj prednosti, ali napominju da je dva meseca dug period i da može „svašta da se desi“.

- Suština spora je oko liderskog mesta. Nema tu programskih ili ideoloških sporova. – kaže za S media portal analitičar Dejan Vuk Stanković.

-Ova procedura daje prednost Đilasu, ali ne rešava pitanje pobednika. DS će svakako proći kroz intenzivan proces kampanje u medijima i ne treba zanemariti da će sama stranka biti poprište žestokog lobiranja obe strane jer čitava trka podseća na trku za prestol, a takve trke podrazumevaju svakakva savezništa pretendenata.

Stankovića nije iznenadilo to što je Đilasa podržalo više „zvučnijih imena“ od Tadića.

-Ništa me nije iznenadilo posebno u svetlu činjenica da već dugo slušamo o dešavanjima u DS. U toj stranci je pokrenuto pitanje legitimiteta lidera i rukovodstva stranke i različiti preokreti su sastavni deo opšte situacije u kojoj se DS našla posle izbora. U politici se ljudi pozicioniraju u odnosu na dato stanje i perspektivu koju kandidati imaju u budućnosti. Ružica Đinđić i Božidar Đelić su procenili da Tadić ima manje šansi da vrati stranku na mesto na kom je ona bila.

Analitičar Boško Jakšić kaže za S media portal da je sednica Glavnog odbora na scenu izbacila reformsko krilo DS.

-Loša vest je to što je do „sabiranja utisaka“ došlo sa toliko zakašnjenja. Ono što je dobro je da ne dolazi do razlaza DS, jer je to važna kopmonenta ovdašnje političke scene. Stvar je fermentirala ispod žita i politička borba je izašla na površinu. Potvrdila su se nagađanja da su se stvorila dva tabora. Krilo oko Tadića pokazuje da još nije spremno da pokaže odgovornost, bez obzira na samokritiku koju je Tadić izneo. Oni bi voleli da diktiraju stvari i pokazuju da im se ne dopada što postoji neko ko kritikuje. Sa druge strane, videli smo da postoji strana koja je spremna na reforme, koja je spremna da revidira svoje ponašanje i planove. To je reformsko krilo oko Đilasa, koje čini mi se obezbeđuje bolju i svetliju bućnost stranci, nego njihovi rivali.

Borba za ličnu korist

Sa druge strane analitičar Milan Nikolić kaže za S media portal da „oni koji okreću leđa Tadića, pokušavaju da izvuku ličnu korist“.

-Mlađa generacija lidera želi više moći. Tu je pre svega Dragan Đilas i delimično Bojan Pajtić. Oni žele da imaju više moći, a to žele i njihove grupacije, odnosno Beograd i Vojvodina. To su snage koje mogu da razdore DS. Te lične ambicije su velike i nestrpljenje je veliko. DS treba da se konsoliduje kao vodeća opoziciona stranka, i ovo previranje dolazi u nevreme. Poraz DS nije bio strašan. Tadić je dobio veliki broj glasova i to bi trebalo da bude činjenica za respekt. Drugima se čini da je proces smenjivanja legitiman, ali ne uzimaju u obzir da oni sami ne bi dobili ni polovinu, a možda ni trećinu njegovih glasova. Iz situacije koja je teška i za partiju i za Tadića pokušavaju da izvuku korist za svoju karijeru.

Nikolić smatra da delegatski način glasanja ide u korist Đilasu.

-Tako je lakše kontrolisati delegate. Veći broj njih dolazi iz Beograda i Vojvodine. Oni su već interesno vezani za lidere na tim nivoima, pa ih je samim tim i lakše nagovoriti. To jeste pobeda za Đilasa, ali treba sačekati do kraja. Više je demokratski kad celo članstvo glasa, nego delegatski. To ne mora da znači da je već osvojena pozicija.

D.M.

Foto:Beta
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.