Izvor: N1 televizija, 17.Nov.2018, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ana Brnabić o Srebrenici - lični stav ili državna politika?

Izjava Ane Brnabić da zločin u Srebrenici nije genocid, ponovo je pokrenuo pitanje da li je reč o državnoj politici Srbije ili ličnom stavu političara. Dok u regionu protestuju zbog takvog stava premijerke, stručna javnost u zemlji podseća da izjava Ane Brnabić ne predstavlja ništa novo.

Izvor: N1

"Ne, ne mislim da je strašni masakr u Srebrenici bio genocid", rekla je premijerka u intervjuu za DW.

Ana Brnabić priključila se svim dosadašnim zvaničnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Srbije od 1995. do danas, jer nijedan od njih nije Srebrenicu okarakterisao kao genocid. Da li je onda ona u intervju Dojče veleu u stvari iznela i državnu politiku Srbije o ovom pitanju?

"Genocid je zabranjena reč u Srbiji. Nju nećete čuti ni u Skupštini, ni u drugim državnim organima. Premijerka se zapravo postavlja samo kao glasnogovornik ove vlasti, ali ne samo ove nego i svih prethodnih", smatra novinar Nemanja Stjepanović.

Zbog toga i oštre reakcije Sarajeva i Zagreba. Podsećaju da je sud u Hagu doneo nekoliko presuda u kojima se navodi da se u Srebrenici desio genocid.

"To je nešto što bi premijerka jedne zemlje koja hoće u EU morala da zna bez ikakvog ali", kaže bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

"Svi znamo da se genocid desio širom Bosne", rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Međutim, ni ove reakcije nisu preterano uzbudile premijerku Srbije.

"Neću ih dalje komentarisati, pritom mi je neverovatno kako se mi na Balkanu u dva koraka vratimo do Ilije Garašanina", poručuje premijerka Srbije.

Koliko je onda dug korak vlasti u Srbiji da priznaju odluke međunarodnih sudova?

"Ne može država stati iza toga da negira zločine, da se genocid ne pominje, iako se genocid pominje u presudama Tribunala u Hagu i međunarodnog suda pravde", kaže Milan Antonijević iz Jukoma.

A osim srpskih zvaničnika, odluke ta dva suda zaobilazi i Krivični zakonik Srbije iz 2016. i to u delu o zabrani negiranja genocida. Naime u njemu se navodi da se krivičnim delom smatra negiranje genocida, ukoliko su ta krivična dela utvrđena pravosnažnom presudom suda u Srbiji i Međunarodnog krivičnog suda, koji je osnovan 2002. Dakle, odluke suda za ratne zločine u Hagu za krivični zakon Srbije i ne postoje.

Novinar: Dakle negacije Srebrenice se neće kažnjavati?

"To nisam rekla, ali sam tačno rekla na koje se odluke odnosi izmena krivičnog zakonika", rekla je ministarka pravde Nela Kuburović 16. novembra 2016. godine.

A po tom zakoniku ,Srbija kao krivično delo smatra samo negiranje jednog genocida - i to onog u Kongu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stjepanović: Genocid je u Srbiji zabranjena reč

Izvor: N1 televizija, 17.Nov.2018

Izjava Ane Brnabić da zločin u Srebrenici nije genocid, ponovo je pokrenuo pitanje da li je reč o državnoj politici Srbije ili ličnom stavu političara. Dok u regionu protestuju zbog takvog stava premijerke, stručna javnost u zemlji podseća da izjava Ane Brnabić ne predstavlja ništa novo...Izvor:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.