Amfilohije iznenađen uplitanjem vlasti CG u crkvena pitanja

Izvor: Blic, 19.Maj.2011, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije iznenađen uplitanjem vlasti CG u crkvena pitanja

BEOGRAD - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) izrazio je danas čuđenje što je jedna građanska partija kakva je Demokratska partija socijalista Crne Gore uključila u svoj program stvaranja jedinstvene crnogorske pravoslavne crkve.

"Čudo je i to da se u Crnoj Gori, kao građanskoj državi, u kojoj je crkva zakonom odvojena od države, političari izjavama kakve su se pojavile u medijima, mešaju direktno u unutrašnji život i ustrojstvo crkve. Koliko mi je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poznato, to je jedinstveni slučaj u savremenoj Evropi", rekao je za Tanjug mitropolit Amfilohije.

On smatra da je reagovanje partije na vlasti utoliko čudnije što u Crnoj Gori postoji "vekovima jedinstvena crkva".

Pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska je, podseća on, sa drugim eparhijama, vekovima u zajedništvu sa Pećkom patrijaršijom, odnosno Srpskom pravoslavnom crkvom, i ostalim pravoslavnim crkvama u svetu.

Mitropolit je nakon prezentacije knjige Misli svetih prepodobnog Ave Justina Popovića u Srpsko književnoj zadruzi u organizaciji suizdavača "Istočnika" iz Eparhije kanadske, konstatovo da su njegove izjave da će se Mitropolija ispisati iz registra verskih zajednica u Srbiji izvučene iz konteksta koji odgovara aktuelnoj crnogorskoj Vladi.

"Mitropolija pravno postoji osam vekova i niko do sada nije doveo u pitanje njeno jedinstvo, ime i dostojanstvo. Tek u naše vreme, neki od crnogorskih političara, radi svojih ideoloških, partijskih ciljeva, protivpravno i protivustavno, pokušavaju da dovedu pod znak pitanja pravni identitet i kontinuitet Mitropolije i njene istorijske strukture, uključujući njeno jedinstvo sa pravoslavljem u svetu", kazao je Amfilohije.

Lider DPS Milo Đukanović izjavio je nedavno da se ta partija zalaže za jednu i jedinstvenu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, jer Mitropolija crnogorsko-primorska "nije u saglasju" sa državnim interesima Crne Gore, već brani državne interese Srbije.

Mitropolit je izrazio uverenje da su to prolazne bolesti u društvu Crne Gore koje će biti prevaziđene, i poželeo da to bude, a "što se pre to desi, to bolje za samu Crnu Goru i za njeno uključivanje u EU".

On je kategorički odbacio promenu statusa Mitropolije i podsetio da je Sveti arhijerejski sabor već učinio ono što je smatrao za potrebno.

Podsetio je da Mitropoliji ponovo vraćena titula egzarha pećkog patrijaršijskog trona, koju je ona nosila od vremena mitropolita Vasilija Petrovića (1750. godine) iz poštovanja prema njenom istorijskom značaju.

Takođe, naveo je mitropolit Amfilohije, mitropolitu crnogorsko-primorskom je vraćena titula arhiepiskopa cetinjskog.

Na pitanje kako je i zašto u Crnoj Gori osnovan Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve, on je odgovorio da takvi episkopski saveti postoje već odranije u SAD, Hrvatskoj, BiH, i to nije ništa neobično za organizaciju SPC.

"Saveti se ustanovljavaju radi što boljeg ostvarivanja misije crkava na određenim prostorima", pojasnio je Amfilohije, a na pitanje da li postoji neka realna pozadina iza priče u autokefalnosti, on je kategorički negirao da se to pitanje Mitropolije crnogorsko-primorske ikada postavljalo ili pokretalo.

Povezane vesti: Spska pravoslavna crkva spremila odgovor Milu Đukanoviću Srećković: Konstruktivan odnos Srbije prema crkvi u Crnoj Gori Mitropolija: Ideja DPS o jedinstvenoj crkvi politički štetna Đukanović: Cilj DPS-a je samostalna pravoslavna crkva Amfilohije: Nisam tražio registraciju u Beogradu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.