Amfilohije da se izvini učesnicima Parade ponosa

Izvor: S media, 05.Mar.2011, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije da se izvini učesnicima Parade ponosa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić preporučila je mitropolitu Amfilohiju da se javno izvini učesnicima beogradske Parade ponosa, a ako to ne uradi, pokrenuće sudski postupak

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić preporučila je mitropolitu Srpske pravoslavne crkve Amfilohiju da se javno izvini učesnicima beogradske Parade ponosa, najavljujući da će, ako to ne uradi, pokrenuti sudski postupak.

"Mitropolit Amfilohije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je svojim govorom povodom održavanja Parade ponosa, u oktobru prošle godine, nesumnjivo prekršio Zakon o zabrani diskriminacije", zaključila je Petrušić.



Amfilohije je tada rekao da smo gledali "kakav je smrad otrovao i zagadio prestoni grad Beograd, strašniji od uranijuma".


Amfilohije je dužan da u roku od 30 dana od prijema preporuka po njima i postupi.

"Ukoliko se to ne dogodi, poverenik je u skladu sa zakonom ovlašćen da izda meru opomene, i ostavi novi rok. Ukoliko se preporuka ponovo ne ispoštuje, poverenik je ovlašćen da pokrene i sudski postupak", navela je Petrušić.

Na osnovu pritužbi građana, Petrušić je analizirala govor koji je Amfilohije održao dan nakon Parade ponosa 2010, i utvrdila da je mitropolit prekršio zabranu govora mržnje.

"Naša preporuka je da Amfilohije uputi javno izvinjenje učesnicima i učesnicama Parade ponosa", rekla je Petrušić.

Prema njenim rečima, bilo bi važno da primi delegaciju aktivista koji se bore za prava seksualnih manjina kako bi se upoznao sa njihovim problemima.

"Istovremeno, mitropolit treba da se ubuduće suzdrži od davanja izjava kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje", rekla je Petrušić.

(Večernje Novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.