Amfilohije: Crnom Gorom vlada dukljanska mitologija

Izvor: Blic, 02.Jul.2016, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije: Crnom Gorom vlada dukljanska mitologija

Negovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je danas da Crnom Gorom vladaju poklonici dukljanske mitologije.

- Ta brozomorno-montenegrinska ideologija odriče se svega onoga čime je Crna Gora, i Zeta, i Duklja živela kroz vekove, a živela je u znaku Svetog Jovana Vladimira i njegovog Časnog krsta koji ide na Rumiju i do danas - rekao je vladika Amfilohije.

Nakon liturgije, koju je služio u lavri Svetog Simeona Mirotočivog na Nemanjinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gradu u Podgorici, vladika Amfilohije rekao u obraćanju vernicima da poklonicima dukljanske mitologije smeta rumijska litija sa krstom Svetog Jovana Vladimira.

- Komunisti su bili zabranili tu litiju, a sada je njihovi duhovni potomci proglašavaju za nematerijalno kulturno dobro i traže da srušimo Hram Svete Trojice na Rumiji, jer, zaboga, to remeti zajedništvo - rekao je vladika Amfilohije.

Nakon liturgije, održan je naučni skup "Sveti Jovan Vladimir i njegovo mjesto u srpskoj istoriji, kulturi i duhovnosti", koji je organizovao novoosnovani Institut za srpsku kulturu iz Nikšića.

Pročitajte još:

Rukovodilac Instituta Budimir Aleksić rekao je da je cilj ovog skupa da se, angažovanjem istaknutih istraživača u oblasti bogoslovskih, istorijskih i filoloških nauka, dođe do novih saznanja i izgrađivanja potpunije slike o Svetom Jovanu Vladimiru.

- Svedoci smo da se ovde, naročito u poslednjih dvadesetak godina, stvara lažna slika o Svetom Jovanu Vladimiru, njegovom delu i vremenu, te o prošlosti ovog prostora. Ta slika se plasira u medijima, javnom diskursu, u okviru kulturnih ustanova i preko obrazovnog sistema - upozorio je Aleksić.

Mitropolit Amfilohije govorio je na skupu o temi "Sveti Jovan Vladimir iznad Istoka i Zapada"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.