Izvor: Blic, 15.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci ostaju na Kosmetu

Amerikanci ostaju na Kosmetu

Nova civilna misija za Kosovo koja treba da zameni Unmik ipak neće biti samo pod okriljem Evropske unije, ekskluzivno saznanje 'Blic'. Kako za 'Blic' objašnjava dobro upućeni međunarodni diplomata, 'nova misija neće biti formalno vlasništvo ni EU ni UN, već će jednostavno i dalje biti međunarodnog karaktera'. Po saznanjima 'Blica', prvi čovek nove međunarodne misije biće predstavnik EU, dok će njegov zamenik biti Amerikanac.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Prvog čoveka biraće EU i njegovo imenovanje neće i zvanično prolaziti kroz Savet bezbednosti. SAD su tražile da budu i dalje prisutne na Kosovu u administrativnom smislu i njihov čovek će biti zamenik. Najveći broj kadrova, međutim, biće iz EU - kaže 'Blicov' sagovornik.

'Blicov' sagovornik dodaje da je nova misija spremna i da se samo 'čekaju političke odluke Saveta bezbednosti, a to je nova rezolucija'.

- Buduća misija samo će nadgledati sprovođenje odluka u oblasti poštovanja prava. U tome će se razlikovati od sadašnje misije UN na Kosovu, ali i one u BiH, koje zapravo upravljaju tim prostorima. Kako je i ranije planirano, biće to samo tzv. blagi monitoring - kaže strani diplomata.

Međunarodna zajednica na Kosovu biće angažovana u četiri oblasti: policija, pravosuđe, carina i kolektivni centri i zatvori.

- Određene sličnosti sa Misijom u BiH, ali ne i sa tolikim ingerencijama, biće u ulozi prvog čoveka. Predstavnik EU će imati ovlašćenja da nadzire, kontroliše rad institucija, ali i da, po potrebi, proglašava ništavim odluke pa i smenjuje tamošnje kadrove - ističe sagovornik 'Blica'.

Misija će biti brojčano mala. Kako je 'Blic' ranije pisao, na Kosovu boravi Tim EU za planiranje (EUPT) koji treba da pripremi dolazak nove misije. U trenutku proglašenja nove rezolucije koja će zameniti postojeću Rezoluciju 1244 na KiM će uz Kfor biti i oko 1.000 različitih kadrova nove misije. Misija treba da postane operativna u roku od 30 do 90 dana i potom će njen broj biti sveden na oko stotinu.

Po dokumentu EU u koji je 'Blic' imao uvid, a kojim se precizira delovanje EUPT, ovaj Tim ima ulogu da obezbedi 'glatki prelazak na moguću operaciju kriznog upravljanja na Kosovu'. U ovom dokumentu koji po saznanjima 'Blica' poseduju i u Vladi Srbije, navodi se da će UN ostati angažovane na KiM do isteka Rezolucije 1244, ali i dodaje da su 'UN nagovestile da njihovo prisustvo u poststatusnom periodu više neće biti vodeće'.

Nije precizirano kada će EUPT zameniti buduća misija, ali piše da će 31. oktobra 2006. Savet Evropske unije oceniti da li Tim treba da nastavi sa radom i posle 31. decembra 2006.

Željka Jevtić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.