Amerikanci i Britanci bez dozvole za posmatranje izbora

Izvor: Politika, 12.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci i Britanci bez dozvole za posmatranje izbora

Republička izborna komisija potvrdila je, nakon dvovečernje rasprave, odluku da se predstavnicima ambasada SAD i Velike Britanije ne odobri posmatranje izbora, odbijajući prigovor LDP-a koji je podneo Miloš Adamović kojim traži da RIK stavi van snage preksinoćnu odluku. Tačnije, prigovorom Adamovića LDP je zatražio da RIK stavi van snage sve četiri preksinoćne odluke o posmatračima, po kojima je OEBS-u i Zajednici nezavisnih država odobreno praćenje izbora, a SAD i Britaniji nije jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za to nije bilo većine, pošto radikali nisu glasali, dok su DSS, SPS i PSS bili protiv. Prigovor je podnet, pretpostavilo se, s ciljem da se za ove odluke pod drugačije formulisanim predlogom ponovo glasa.

Predstavnici SRS-a, DSS-a, SPS-a i PSS-a ostali su pri svom stavu protiv posmatrača iz ove dve zapadne zemlje pa, iako njihovih 13 glasova nije bilo dovoljno da RIK prigovor odbaci (treba 14 ili više od pola), nije "prošao" ni predlog da se prigovor usvoji pa se pravno, kako je rečeno, smatra da je prigovor odbijen kao neosnovan.

I sinoćnu sednicu obeležila je oštra polemika predstavnika LDP-a, SRS-a, G17 plus i DSS-a. Predstavnik LDP-a Savo Pilipović tražio je da se sednica nastavi i o pismenom rešenju o odbijanju prigovora još jednom glasa, ali je ocenjeno da bi to značilo ponovno glasanje. Pilipović je primetio je da su jedino predstavnici SRS-a bili "iskreni" i istakli da su protiv ovih posmatrača iz političkih razloga. Mislio je, pri tom, na reči koje je Slavoljub Milenković (SRS) ponovio – da je reč o "zemljama koje zvanično najavljuju da će priznati nezavisnost Kosmeta" i da je "RIK jedini organ koji je pokazao prkos zemljama koje otimaju Srbiji deo zemlje", dok "mediji ceo dan vode hajku protiv tog organa jer je radio po zakonu".

Zlata Ćetković-Lončar iz PSS-a naglasila je da je na neizglasavanje odluke o posmatračima iz SAD i Velike Britanije uticao donekle i "agresivan" stav onih koji su smatrali da su ovi posmatrači neophodni za nadgledanje izbornog procesa. Vladimir Galić (DSS) odgovorio je da "niko nije zakinut" jer će u delegaciji OEBS-a biti i predstavnici SAD i Engleske.

Miodrag Petrović iz G17 plus, ipak, smatra da je RIK trebalo da usvoji prigovor i da je to bila prilika da "se izmeni jedna nespretna odluka" i istakao da priznavanje nezavisnosti Kosmeta nema veze sa radom RIK-a. Zoran Balinovac (DSS) odgovorio je da je "to politika", a da RIK treba da se bavi pravom, "a ne da usvoji prigovor ma šta u njemu pisalo". On je nekoliko puta zamolio predsednicu RIK-a Sonju Brkić da "umiri" predstavnicu LDP-a Milku Marinković da mu ne dobacuje, a Marinković je potom zatražila da se od nje dalje "premesti" Zdravko Krstić iz Ujedinjene seljačke stranke jer joj "dosađuje".

Nakon što se i Krstić uključio u diskusiju u istom maniru, rekavši da je Marinković "nedolično obučena", predsednica Brkić je odredila jednu od brojnih pauza u zasedanju RIK-a poslednje dve večeri.

Šef posmatračke misije OEBS-a Nikolaj Vulčanov, koji za Tanjug nije želeo detaljnije da komentariše odluku RIK-a, naveo je juče da mu načelno nije poznato da u paragrafu 8 Kopenhaškog dokumenta, (koji se odnosi na transparentnost izbora), postoje prepreke akreditaciji bilo kojih posmatrača.

Odluka RIK-a izavala je, inače, negativne reakcije dela političkih stranaka u Srbiji. Tako su se juče saopštenjima oglasile Demokratska stranka, G17 plus i Socijaldemokratska unija ocenivši je kao "krajnje neobičnu", iracionalnu i štetnu za demokratski imidž zemlje.

Sama preksinoćna sednica RIK-a pretvorila se, inače, u četvoročasovnu svađu. Nakon što je RIK odobrio posmatranje izbora OEBS-u i Zajednici Nezavisnih Država, za odluku o zahtevu ambasada SAD i Engleske, glasalo je svega 12 od 26 članova RIK-a i to iz DS-a, G17 plus, LDP-a i Mađarske koalicije. Predstavnici SRS-a nisu glasali, dok je sedmoro predstavnika DSS-a, SPS-a i PSS-a čak glasalo protiv.

To je izazvalo burna reagovanja iz klupa u kojima sede predstavnici LDP-a, a zamenik člana RIK-a iz ovih redova Savo Pilipović najavio je da će uložiti prigovor na tok glasanja, s obzirom na to da su članovi RIK-a pre i tokom tog postupka izlazili i ulazili, pozivali jedni druge da glasaju. Pilipović je ovu odluku nazvao "jednom od sramnijih, do koje je došlo jer su strasti jače od racija" zbog čega ga je "sramota što je član RIK-a". Njegova stranačka koleginica Milka Marinković dodala je da je bilo normalno, ako smo demokratska zemlja da glasamo za posmatrače i iz SAD i Britanije i da je reč o "nedemokratskoj odluci koalicije SRS – DSS – SPS – PSS, koja nije toliko neprincipijelna kao ova odluka a ni, sad se vidi, bezopasna". Ona je dodala da je ona principijelno glasala za posmatrače iz Zajednice Nezavisnih Država iako lično, nikad za te Ruse ne bi glasala.

U burnoj diskusiji, potom, predstavnik G17 plus Miodrag Petrović je dodao: "Kad bi bio tačan stih Amerika i Engleska biće zemlja proleterska, ova odluka bi bila izglasana" i ocenio da se radi o "političkom animozitetu prema kursu ovih država".

Član RIK-a iz DS-a Ivan Šebek podsetio je da je Vlada Srbije odobrila posmatranje izbornog procesa i SAD i Britaniji i rekao da ga, zato, "plaši nedostatak obrazloženja za ovakvu odluku", aludirajući na to što je Zoran Balinovac tokom glasanja, na dobacivanja iz DS- i G 17 plus da je možda pogrešno podigao ruku "protiv", glasno i jasno prokomentarisao da će članovi DSS-a glasati protiv posmatrača iz ovih država i kratko dobacio da "glasa protiv Engleza kao i njegov deda". On je, međutim, sutradan tvrdio da se to samo šalio sa kolegom. Balinovac je naglasio i da odluka DSS-a nije bila političke već pravne prirode a da diskusiju pojedinci "koriste za plasman političkih stavova" .Takođe, da zaboravljaju da RIK ima diskreciono pravo da odlučuje o posmatračima i nema obavezu da bilo kome od njih odobri posmatranje izbora. Naglasio je da je Srbija "mala zemlja u kojoj se demokratija tek razvija, zbog čega je RIK i odobrio posmatrače iz zemalja kojima je potreba da posmatraju demokratske izbore dok SAD i Britanija imaju već snažnu i razvijenu demokratiju i to im nije neophodno".

Podrobnije obrazloženje protiv posmatrača sa Zapada je ponudio Slavoljub Milenković iz SRS-a rekavši da ne zna "zašto se neko toliko rastužio" kad je "politika SAD i Engleske nedobronamerna prema Srbiji", jer su "ove zemlje bombardovale našu i uvele joj sankcije" i "kakvo je tu još obrazloženje potrebno", prokomentarisao je.

Nakon pauze koju su proveli u međusobnom razgovoru, predstavnici DSS-a i DS-a predložili su da se ponovo glasa ali predlog većina nije prihvatila.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.