Izvor: B92, 23.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika pomaže policiji

Beograd, Podgorica -- Zahvaljujući novoj američkoj donaciji, srpska policija dobiće opremu za borbu protiv organizovanog kriminala.

Iako je Amerika pre mesec i po dana objavila da obustavlja pomoć Srbiji, u međuvremenu u praksi nije bilo konkretnih poteza, a ministar za ekonomske veze sa inostranstvom Milan Parivodić kaže da je to bio pucanj u vazduh.

Američka donacija MUP-u vredna je 160 hiljada dolara, a čini je deset novih vozila za specijalne namene, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za sprečavanje trgovine ljudima u Srbiji.

"Bez obzira na sve probleme koji možda postoje na relaciji SAD i Srbije, odnosno Srbije i Crne Gore, mi smo veoma srećni što smo partneri Ministarstvu unutrašnjih poslova u ovom međunaronom pitanju - sprečavanju organizovanog kriminala i trgovine ljudima", rekao je Majkl Polt, ambasador SAD u SCG.

Ipak nije uskraćena američka pomoć

Podsetimo da su pre samo mesec i po dana SAD donele odluku o obustavi pomoći Vladi Srbije zbog nesaradnje sa Tribunalom u Hagu. To nije obuhvatalo pomoć za borbu protiv organizovanog kriminala, jer je u međuvremenu Uprava carina od Sjedinjenih Država dobila značajnu donaciju u opremi za borbu protiv šverca oružja i droge.

Međutim, pomoć nije uskraćena ni tamo gde je bila najavljena. Kako saznajemo, američko ministarstvo finansija vratilo je svoje stručnjake u Ministarstvo finansija Srbije nedelju dana nakon odluke da se oni povuku. Ministar Mlađan Dinkić, tu informaciju prokomentarisao je na sledeći način:

"Ja znam odgovor , ali ne mogu da vam kažem jer bi na taj način napravio neki diplomatski problem".

Da će obustava američke pomoći imati negativni uticaj na uključenje Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju i, pre svega, na približavanje Evropskoj uniji među prvima je izjavio ministar za ekonomske veze sa inostranstvom Milan Parivodić. Mesec dana posle te izjave, Parivodić kaže da se to ipak nije dogodilo.

Donacija i crnogorskoj policiji

Američki konzul u Crnoj Gori Hojt Brajan Ji predao je crnogorskoj policiji poklon Vlade SAD, dva patrolna čamca i 29 vozila, čija je vrednost 1, 3 miliona dolara. Čamce i vozila će koristiti pogranična policija, kako bi bila efikasnija u borbi sa prekograničnim kriminalom, terorizmom i trgovinom ljudima.

Konzul Ji na svečanoj primopredaji poklona u Virpazaru rekao da je pogranična policija prva na liniji odbrane od kriminala. On je podsetio da američka vlada i na drugi način pomaže Crnoj Gori u borbi protiv organizovanog kriminala. Vlada SAD je ranije obezbedila više od milion dolara za izgradnju devet kopnenih graničnih prelaza u Crnoj Gori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.