Amerika iznenađena: Kina u Africi gradi vojnu bazu na raskrsnici naftnih puteva

Izvor: 011vodič.com, 14.Maj.2015, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika iznenađena: Kina u Africi gradi vojnu bazu na raskrsnici naftnih puteva

Dok je Zapad bio zauzet u pokušajima da spreči kolaps dolara i održi berze na visokom nivou, Kina se potrudila da kolonizuje novi kontinent, ne samo infrastrukturno već i vojno. Meta ovog procesa je jedna južnoafrička nacija koja se suočava sa hiperinflacijom kroz snižavanje vrednosti valute. Setite se šta je Zimbabwean napisao u martu 2014. godine:
„Kina planira da uspostavi modernu visokotehnološku vojnu bazu u dijamantom bogatim poljima Marange, naveo je nemački sajt >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Telescope News.
Vesti o sporazumu da se uspostavi prva kineska vojna vazduhoplovna baza u Africi se pojavila među ostalim vestima o bilateralnoj saradnji između Zimbabvea i Kine, a koja podrazumeva rudarstvo, poljoprivredu i povlašćenu trgovinu. Kina je jedina država izuzeta od zakona zavičajnosti koji podrazumeva da svi strani investitori moraju ustupiti 51% udela vlasništva stanovnicima Zimbabvea.
Nemački veb sajt spekuliše da Kina u stvari pokušava da se pozicionira tako da u budućnosti stekne prednost nad supersilama kao što je Amerika. Ona takođe štiti svoje ekonomske interese za Zimbabve i ostatak Afrike“.
Važno je napomenuti da je despotski vladar Zimbabvea kojeg Zapad toliko hvali, Robert Mugabe, nedavno postao pion Kine.
Kina je najveći trgovinski partner Zimbabvea posle Južnoafričke republike i ima strateški ekonomski interes za mnoge afričke države kojima garantuje sirovine, posao i tržište. Novi kineski ambasador u Zimbabveu, Lin Lin, nedavno je rekao da je trgovina između ove dve države prošle godine prevazišla cifru od milijardu dolara iako je Zimbabve tek 26. na listi afričkih trgovinskih partnera Kine.
Kina Zimbabveu isporučuje vojnu opremu, uključujući i MiG borbene avione, tenkove, oklopna vozila i puške još otkad je uspostavljena njegova nezavisnost.
Kina je prošle godine već naveliko obeležavala svoju teritoriju u južnoj Africi, povećavajući vojno prisustvo blizu globalne trgovinske tačke – Rta dobre nade – koji predstavlja tranzitno mesto za 10% svetske pomorske trgovine naftom.

Danas je Kina u procesu osiguravanja druge ključne geopolitičke oblasti u Africi – Roga Afrike – koji se nalazi tik uz čuveni Bab el-Mandeb moreuz i državu Jemen, koja je proteklih meseci pod napadom hutskih pobunjenika koje podržavaju SAD.
AFP navodi da Kina pregovara o uspostavljanju vojne baze u strateškoj luci države Džibuti, pri čemu će se kineske i američke baze naći jedne naspram drugih. Predsednik Džibutija Ismail Omar Gele rekao je u intervjuu za AFP da su pregovori u toku i da je prisustvo Pekinga „dobrodošlo“.
Kina očigledno želi da prati sve što se dešava u Bab el-Mandeb moreuzu, jednom od pet uskih grla transporta nafte na svetu. Procenjuje se da je 2013. godine oko 3,8 miliona barela sirove nafte dnevno prolazilo kroz ove vode do Evrope, SAD i Azije.
Interesantno je da se u Džibutiju već nalazi američki vojni štab – Kamp Lemonijer, koji se koristi za tajne, antiterorističke i druge operacije u Jemenu, Somaliji i drugim mestima širom Afrike.
Pored SAD, u ovoj luci baze imaju i Francuska i Japan.

Sada se pojavila i Kina koja već finansira neke veće infrastrukturne projekte u vrednosti od 9 milijardi dolara, što uključuje renoviranje luka, aerodroma i železnica ka Etiopiji, za koju je Džibuti neopisivo važan.
„Francuzi su ovde već dugo, a Amerikanci su shvatili da je Džibuti odlična pozicija za borbu protiv terorizma u regionu“, rekao je Gele.
„Japanci žele da se zaštite od pirata, a očigledno i Kinezi žele da zaštite svoje interese i dobrodošli su da to učine“, rekao je Gele.
SAD će sigurno biti besne, pošto je Vašington već bio besan kada su Džibuti i Peking potpisali vojni sporazum u februaru 2014. godine, koji omogućava kineskoj mornarici da koristi luku Džibutija. Sigurno je da Amerikanci neće biti srećni kada saznaju da Kina namerava da instalira vojnu bazu u Oboku, severnoj luci Džibutija.
U međuvremenu, kineska kolonizacija Afrike se nastavlja.


#webtribune
The post Amerika iznenađena: Kina u Africi gradi vojnu bazu na raskrsnici naftnih puteva appeared first on Politika.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.