Amerika i albanski terorizam

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2018, 04:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika i albanski terorizam

U Americi je dugo bilo uvreženo mišljenje, makar među onima koji se bave Balkanom i druge pokušavaju da zainteresuju za ovdašnje teme, da su Albanci izuzetno prijateljski nastrojeni prema SAD te da među njima gotovo i nema radikalnog islamizma. Sada i sami Amerikanci moraju da priznaju da to nije tačno.

U najnovijem izveštaju Stejt departmenta o terorizmu za 2017. godinu, koji je predstavljen nedavno javnosti u Vašingtonu, jasno se govori da su sa teritorije Kosova u Siriju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Irak prošle godine otišle 403 osobe, sa ciljem da se bore u redovima Islamske države i Al-Nusra Fronta. U pitanju su muslimanske ekstremističke vojno-političke organizacije.

Od Albanaca sa Kosova i Metohije koji su im se prošle godine priključili u Siriji i Iraku, prema podacima Stejt departmenta, poginulo je 74, a na Kosovo se vratilo 133, dok je 196 albanska islamistička ekstremista ostalo u konfliktnim zonama. Tamo i danas ratuju.

Spram broja stanovnika, niko kao Albanci iz naše secesionističke južne pokrajine, nije bio i dalje je zastupljen u tolikom broju u redovima muslimanskih bojovnika. Amerika je dugo to zanemarivala a sada bez skrivanja predstavlja svojoj i svetskoj javnosti. Navedeni izveštaj nam ukazuje na novu realnost.

To govori o sve potpunijoj promeni američke politike prema kosovskim Albancima. Takvo novo stanje stvari je veoma, veoma važno za nas i našu perspektivu u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja. Ali to je i te kako važno i za same Sjedinjene američke države. Radi se o njihovom interesu.

Najopasniji je islamistički terorizam koji je teško detektovati. A dok god se albanski muslimani tretiraju apriori prijateljski tj. kao nepokolebljivi i večni saveznici SAD, infiltracija onih koji su među njima pripadnici ili simpatizeri islamskih terorističkih organizacija, u SAD i druge zemlje Zapada mnogo je lakša.

Onda je samo pitanje vremena kada će se aktivirati na teroristički način i ugroziti i građane zemalja koje im pružaju gostoprimstvo i svaku podršku. Svest o tome, od kada albanski lobisti imaju manji uticaj u Vašingtonu, polako prodire ka vrhovima američkih institucija.

Odraz toga je i novi, vrlo temeljan i pošten izveštaj Stejt departmenta. On, kao što je rečeno, svakako predstavlja dobar osnov za promenu američke politike prema Albancima u interesu sopstvene bezbednosti te zemlje. To ne znači da treba da budu diskriminisani već realno sagledavani. Kao dominantno muslimanska nacija gde je jak islamistički ekstremizam, a ne kao nedodirljivi prijatelji Amerike.

Od takvog stava do mnogo povoljnijih mogućnosti za naše delovanje u Vašingtonu, jedan je korak, samo jedan. Dužni smo da sada kada dobijamo šansu njega učinimo! Za to dobijamo odskočnu dasku koja može da nam da sjajan zamah.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.