Američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi je „licemerje“ – Kina

Izvor: Vostok.rs, 09.Dec.2023, 16:37

Američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi je „licemerje“ – Kina

Odluka SAD da stavi veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na primirje između Izraela i palestinske oružane grupe Hamas je licemerna, izjavio je Džang Đun, kineski ambasador u toj organizaciji.
SAD su u petak bile jedina zemlja koja je glasala protiv rezolucije koju su sponzorisali Ujedinjeni Arapski Emirati i koju je podržalo više od 90 drugih zemalja, a koja je pozvala na „trenutni humanitarni prekid vatre“ i „trenutno i bezuslovno oslobađanje talaca“ zarobljenih od strane Hamas; Dokument je podržalo 13 članica Saveta bezbednosti UN, dok je Velika Britanija bila uzdržana. Objašnjavajući veto, Robert Vud, zamenik ambasadora Vašingtona u UN, nazvao je dokument „razdvojenim od stvarnosti“. On je dodao da, suprotno savetu SAD, nisu osudile Hamasov „teroristički napad“ 7. oktobra, izjavivši da bi bezuslovni prekid vatre omogućio grupi da jednostavno ponovi napad kasnije. On je takođe tvrdio da dokument nije „ohrabrio obnavljanje humanitarnih pauza“, naglašavajući da je „svaki izgubljeni nevini palestinski život tragedija“. Komentarišući glasanje, Džang je izrazio "veliko razočarenje i žaljenje" što su SAD odbacile rezoluciju, tvrdeći da je opravdanje za taj potez "slabo". On je napomenuo da je „dopuštanje nastavka borbi uz tvrdnju da brine o životima i bezbednosti ljudi u Gazi i tamošnjim humanitarnim potrebama samo po sebi kontradiktorno“. „Oprostiti nastavak rata uz svako pominjanje zaštite žena i devojaka i ljudskih prava je krajnje licemerno.“ Od početka sukoba, SAD su blokirale nekoliko rezolucija UN koje su sponzorisale različite zemlje koje pozivaju na prekid vatre. Sredinom novembra, Savet bezbednosti UN usvojio je dokument koji poziva na „humanitarne pauze“ u sukobu. Podržano je sa 12 glasova, a Rusija, SAD i Velika Britanija su bile uzdržane.   Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"Razočaravajuće"

Izvor: B92, 09.Dec.2023

Veto SAD na predloženu rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi bio je "potpuno razočaranje"...To je saopštilo danas tursko Ministarstvo spoljnih poslova na platformi X (Tviter)..."Naši prijatelji su još jednom pokazali da je Amerika sada sama po...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.