Izvor: B92, 26.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadorka CG: Srbija požurila

Podgorica -- Srbija se usvajanjem izmena Zakona o državljanstvu umešala u unutrašnje stvari Crne Gore, kaže ambasadorka te zemlje u Beogradu.

Ambasadorka Crne Gore u Beogradu Anka Vojvodić, u izjavi za podgoričke medije je ocenila da je odredba Zakona o državljanstvu da crnogorski državljani koji imaju prebivalište u Crnoj Gori mogu dobiti srpsko državljanstvo problematična.

"Čini mi se da je Srbija učinila i određeno mešanje u unutrašnje stvari Crne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gore odredbom da crnogorski državljani koji imaju prebivalište u Crnoj Gori mogu dobiti srpsko bez otpusta iz crnogorskog državljanstva. To je problematična odredba jer u Zakonu o državljanstvu Crne Gore postoji odredba da će crnogorski državljanin izgubiti državljanstvo ukoliko bude tražio državljanstvo druge republike", kazala je Vojvodićeva.

Ona je kazala da bi bilo logično, pravnički utemeljeno, politički opravdano i korektno da je Srbija sačekala donošenje novog crnogorskog ustava kojim će biti stvoreni uslovi za donošenje zakona o državljanstvu.

"Tek u tom trenutku bi dve države mogle ravnopravno i po principu međunarodnih sporazuma da rešavaju to važno pitanje", rekla je Vojvodićeva.

Ona je ocenila da je Srbija "malo požurila" sa donošenjem Zakona i da osim političkih ne vidi druge razloge za takvu žurbu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.