Alimpić: Konstitutivna sednica Skupština grada ipak 14. jula

Izvor: Blic, 30.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alimpić: Konstitutivna sednica Skupština grada ipak 14. jula

Predsednik Skupštine grada Zoran Alimpić izjavio je, posle današnjeg sastanka sa predstavnicima novoformirane koalicije radikala, narodnjaka i socijalista u Beogradu, da ostaje pri svojoj odluci da se konstitutivna sednica Skupštine grada održi 14. jula.



Alimpić je agenciji Beta rekao da je Zakonom o lokalnoj samoupravi odluka o datumu zakazivanja sednice data predsedniku Skupštine grada, da predsednik Skupštine iz starog saziva ima prava da zakaže sednicu za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dan kada on to želi i da je samo to svoje pravo iskoristio.

"Oni su tvrdili da sam ja tom odlukom prekršio zakon. Mislim da sam im objasnio da zakon ni u jednom članu nije prekršen", rekao je Alimpić nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem iz SRS, Aleksandrom Antićem iz SPS-a i Andrejom Mladenovićem iz DSS-a.

Prema njegovim rečima, predstavnicima SRS, DSS i SPS je rekao da postoji mogućnost da svoju odluku promeni kada stekne utisak da su pregovori o republičkoj vladi završeni i da pregovori o Beogradu nisu u to uključeni.

"Onda možda mogu da promenim odluku, ali samo ja mogu da je promenim i u ovom trenutku ne nameravam da je promenim", naveo je Alimpić i dodao da je konstitutivnu sednicu zakazao i pre isteka zakonskog roka od dva meseca.

Alimpić je rekao i da su predstavnici SRS, DSS i SPS pokušali da mu prezentuju političke razloge zašto bi trebalo da preinači svoju odluku.

"Ja sve to razumem, ali sam ipak ostao pri svojoj odluci jer mislim da je Beograd veoma važan grad, mislim da su pregovori o formiranju republičke vlade tek pred nama. Imam informacije i da će u tim pregovorima biti reči i o konstituisanju gradske skupštine i izboru izvršnih oragna grada i procenio sam da malo sačekamo sa tom konstitutivnom sednicom", rekao je Alimpić.

Koštunica: Odlaganje sednice podriva demokratski poredak

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da odluka o zakazivanju konstitutivne sednice novog saziva skupštine Beograda za 14. jul predstavlja podrivanje demokratskog poretka u zemlji i preti uvođenjem Srbije u veliku krizu.

"Nepromišljenom odlukom da se spreči izbor novih vlasti u Beogradu podriva se demokratski poredak u zemlji i ugrožavaju državne institucije. Ovakva samovolja i uzurpacija vlasti može Srbiju gurnuti u veliku krizu", upozorio je Koštunica.

Vučić traži od Alimpića da promeni datum sednice

Novoformirana koalicija radikala, narodnjaka i socijalista na nivou Beograda, zatražila je ranije danas da se u ponedeljak hitno sastane s vršiocem dužnosti gradonačelnika Zoranom Alimpićem, kako bi on preinačio svoju odluku da konstitutivnu sednicu Skupštine grada zakaže za 14. jul. Prema rečima kandidata ove koalicije za gradonačelnika Aleksandra Vučića, Alimpić je, odlukom da zakaže sednicu za 14. jul, prekršio Ustav, zakon i statut grada.

Na konferenciji za novinare, koja je u podne održana ispred Skupštine grada, predstavnici ove novoformirane gradske koalicije poručili su da će se mirnim putem boriti za to da se poštuje volja Beograđana.

"Mi zahtevamo od njih da prekinu sa kršenjem izborne volje Beograđana. Zahtevamo od gospodina Alimpića da primi predstavnike naše koalicije, većinske volje Beograđana, dakle gospodina Antića, gospodina Mladenovića i predstavnike SRS-a. Mi želimo da taj prijem bude najkasnije u ponedeljak", rekao je on.

Vučić najavljuje da će se novoformirana koalicija boriti za svoj stav mirnim i demokratskim sredstvima.

"Upozorićemo gospodina Alimpića da nećemo tolerisati odlaganje skupštinske sednice, da ne želimo da se ne poštuje izborna volja Boegrađana, upozoriti ga na zakonske posledice i mirnim i demokratskim sredstvima se izboriti za volju Beograđana", najavio je Aleksandar Vučić i dodao da u zakonu nigde nije naveden rok od dva meseca za konstituisanje skupštine, nego da se posle dva meseca uvode privremene mere ako ne postoji većina.

Andreja Mladenović iz DSS-a odluku Alimpća je nazvao nepromišljenom i ocenio da je to "uzurpacija vlasti i uvod u diktaturu".

"Da on na taj način omogućava sebi i svojoj stranci, da pokuša da stvori drugu većinu. Pa, to je ne zamislivo u Evropi i u svetu, to je direktno kršenje svih demokratskih pravila i to je sramota za ovaj grad", smatra Andreja Mladenović.

Kandidat koalicije SRS, DSS - NS i SPS-PUPS-JS za predsednika Skupštine Beograda Aleksandar Antić izjavio je danas da koalicija okupljena oko socijalista neće dozvoliti da se na nju "vrše bilo kakvi pritisci" i dodao da članice te koalicije neće menjati odluku o formiranju gradske vlade. Antić je istakao da su odnosi u toj koaliciji "sjajni" i da nema nikakve potrebe za spekulacijama.

"Mi smo časni ljudi i na nas je nemoguće uticati na bilo koji način, tako, da ako je tih mesec dana rok za to, mislim da je to izgubljeno vreme i za one koji daju te rokove i za Beograđane", rekao je Antić.

Na pitanje novinara da li je SPS zaštitila svog koalicionog partnera Jedinstvenu Srbiju, čiji lider Dragan Marković Palma tvrdi da se na njega vrše pritisci, Antić je kazao da se njegova stranka protivi bilo kakvim pritiscima.

"Marković, zajedno sa našim liderima koalicije, ima punu podršku cele koalicije i nećemo dozvoliti da se na odluke unutar naše koalicije vrše bilo kakvi pritisci", naveo je Antić.

Više desetina simpatizera i pripadnika Srpske radikalne stranke (SRS) okupilo se tokom pre podneva na platou ispred Skupštine grada Beograda. Oni su ispred gradske skupštine istakli transparente sa porukama "Slobodan Beograd posle 67 godina" i "Odlazite žuti", a većina njih je nosila i majice sa natpisom "Kosovo je Srbija" i bedževe sa likom lidera stranke Vojislava Šešelja.

Predstavnici radikala, narodnjaka i koalicije okupljene oko socijalista održali su konferenciju za novinare ispred Skupštine grada, u znak negodovanja što je konstitutivna sednice gradske skupštine zakazana tek za 14. jul.

Stojiljković: SRS se žuri jer pregovori nisu gotovi

Analitičar Zoran Stojiljković procenjuje da se Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) žuri da formira vladu na republičkom nivou, jer bi sadašnju koaliciju na gradskom nivou mogla da ugrozi eventualna drugačija koalicija na nivou republike.

"Gde god je otvoren proces pregovaranja, i dok god postoji realna šansa da se formira vladavinska većina na nacionalnom, republičkom nivou - a to je realno očekivati da će se desiti u toku juna, i do roka u kome je zakazana sednica parlamenta - to je igra nerava", rekao je Stojiljković radiju Beta RFI.

Komentarišući zahtev koalicije radikala, narodnjaka i koalicije okupljene oko socijalista da v.d. gradonačelnika Beograda, Zoran Alimpić, preinači svoju odluku o zakazivanju konstitutivne sednice gradske skupštine 14. jula, Stojiljković je naveo da Alimpiću zakon daje mogućnost da tu sednicu zakaže do druge polovine jula.

"Alimpić je to zakazao za 14. juli, verovatno motivisan time da postoji nekakva nada da se mogu organizovati koalicije na drugim nivoima razlicitog sastava, i da se u međuvremenu kupi vreme", rekao je.

Govoreći o najavi radikala da će, kao sredstvao borbe za što skorije zakazivanje konstitutivne sednice na nivou grada, koristiti sva dozvoljena zakonska i demokratka sredstva - uključujući i mitinge, Stojiljković je rekao da je to njihovo pravo.

"Samo neka oni i jedni i drugi ostanu na mirnim demokratskim sredstvima i u okviru legalnih procedura", poručio je Stojiljković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.