Alijev: Azerbejdžan je sam rešio konflikt u Nagorno-Karabahu na bojnom polju i za pregovaračkim stolom

Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2021, 11:13

Alijev: Azerbejdžan je sam rešio konflikt u Nagorno-Karabahu na bojnom polju i za pregovaračkim stolom

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je konflikt u Karabahu "rešen" i da je "beskorisno vraćati se tom pitanju".
„Još jednom želim da kažem, posle rata sam nekoliko puta rekao, da je konflikt u Nagorno Karabahu rešen. Azerbejdžan je sam rešio konflikt i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom. Pobeda na bojnom polju je naterala neprijatelja da podigne belu zastavicu, da se preda i potpiše akt o kapitulaciji. Dokument koji je potpisan 10. novembra je akt o kapitulaciji Jermenije. U Azerbejdžanu nema teritorijalnih jedinica pod nazivom Nagorno Karabah. Konflikt je rešen i ja smatram da je beskorisno vraćati se tom pitanju. U svakom slučaju, mi smo to pokazali u posleratnom periodu“, rekao je Alijev. Prema njegovim rečima „ako neko smatra da konflikt u Nagorno Karabahu nije regulisan, to je njegov lični problem“. „Drugo, to je veoma opasan pristup. Ako ovaj konflikt nije rešen, onda kako će se rešiti taj konflikt? Znači li to da je izjava koja je potpisana 10. novembra izgubila na snazi? Eto kako ja na to gledam. Dokument o de fakto regulisanom konfliktu je potpisan 10. novembra. To nije samo dokument o prekidu vatre, kako neki žele da predstave. Neka otvore oči i pogledaju koliko je tamo tačaka. U dokumentu o prekidu vatre postoji jedan član, to je prekid vatre. Ovde je mnogo tačaka. Postoje tačke koje se tiču mnogih pitanja, uključujući i otvorenu komunikaciju. U slučaju da konflikt nije rešen, o kakvoj komunikaciji možemo govoriti? Ako konflikt nije rešen, zašto se onda zamenici premijera Azerbejdžana, Jermenije i Rusije sastaju i dogovaraju?“, izjavio je Alijev.  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.