Izvor: B92, 29.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aligrudić: Odložiti izbore

Beograd -- Miloš Aligrudić izjavio da se "iskreno nada" da će DSS ubediti partnere u celishodnost odlaganja izbora za sledeću godinu.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije je izjavio da su pregovori vladajuće koalicije o predsedničkim i lokalnim izborima u toku. Aligrudić je kazao da su izbori "više političko nego pravno pitanje".

"Da li državi Srbiji odgovaraju izbori u trenutku kada se lomi budući status Kosova i Metohije? Podsećam da je u Ustavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakonu dat samo okvirni rok za raspisivanje predsedničkih i lokalnih izbora. Drugim rečima, rok za njihovo održavanje do kraja godine je samo instruktivan, a apsoultni rok je vezan za donošenje svih potrebnih zakona", rekao je Aligrudić za Večernje novosti.

Aligrudić je kazao da predsednik parlamenta može da raspise izbore, prema ustavnim ovlašćenjima koje ima, ali da "takav korak ne može da preduzme bez dogovora sa vladajućom političkom elitom".

"Dakle, ne verujem da će on povući takav jednostran potez, jer bi time bitno bio narušen interes države", kazao je Aligrudić.

Na pitanje, šta ako se to, ipak, desi, hoće li "narodnjački" blok opstruisati donošenje izbornih zakona, Aligrudić je rekao da ne zna kakva bi bila reakcija ako do toga dođe, ali da je ubeđen "da niko od koalicionih partnera neće vući ishitrene i nedogovorene poteze".

Na pitanje hoće li DSS podržati Borisa Tadića na predsedničkim izborima, Aligrudić je odgovorio da je "to pitanje isključeno iz sporazuma o formiranju vlade voljom DS-a", pa se on o njemu ne može izjašnjavati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.