Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aligrudić: Izbori kad im vreme nije

Kruševac – Pred više od 600 članova DSS-a opštine Kruševac, koji su prisustvovali izbornoj skupštini ove stranke, potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić govorio je o aktuelnim državnim i međustranačkim pitanjima u Srbiji. On je u prvi plan stavio pitanje predsedničkih izbora, "koji se održavaju kad im vreme nije" i potrebu da koalicioni partneri, pre svega DSS i DS, utvrde osnove državne politike u odnosu na Kosovo i Metohiju, Evropsku uniju i NATO.

– Mi treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da znamo da pitanje Kosova i Metohije ne može biti uskoro rešeno, da će proći godine, a možda i decenije do pravilnog rešenja, i da ulazimo u jednu vrlo kritičnu i važnu fazu. To je faza kada jedan deo važnih zemalja u svetu ima stanovište koje je direktno protivno interesima naše države. Nažalost, tu grupu zemalja predvode SAD, koje su trenutno, mora se priznati, jedna od najmoćnijih zemalja u svetu i koje imaju veoma snažan uticaj, pogotovu na svoje partnere u EU, tako da ta državna organizacija, za čije članstvo smo se i mi opredelili, i svojim programom i svojim delovanjem, nažalost, podržava stav SAD. To je za nas apsolutno neprihvatljivo. Kao državotvorna stranka DSS ne može nikada to prihvatiti.

U takvim okolnostima mi smo imali i prethodne izbore i doneli Ustav Republike Srbije, koji definiše Kosovo i Metohiju, vrlo decidirano, kao sastavni deo Republike Srbije. Mi zato imamo obavezu, kao i svi oni koji rade za ovu državu Srbiju, kroz institucije, bilo da su u pitanju političke stranke ili državni organi, da taj ustav od prvog do poslednjeg slova ispoštujemo.

Potpredsednik Aligrudić je potom kritikovao DS i SRS zbog odluke da se pristupi predsedničkim izborima u vreme kada Srbiji preti opasnost od otimanja jednog dela teritorije.

– Ono što se sada dešava bojim se da pokazuje visok stepen neodgovornosti političkih stranaka. Nažalost, to nisu male stranke. Jedna je trenutno, prema merenjima, političkim anketama i broju poslaničkih mesta, najveća politička stranka, to je SRS, koja, očigledno, pokazuje visok stepen neodgovornosti prema ovoj temi, bez obzira na retoriku koju upotrebljava, jer nije bitno šta kažete, nego je bitno kako se ponašate. S druge strane, imate jednu takođe veliku stranku koja pokazuje neodgovornosti prema ovim važnim zadacima. I jedni i drugi žele izbore sada, pozivajući se na zakonske obaveze da se izbori moraju raspisati do kraja godine, što, na kraju krajeva, i nije sporno. Ali, pošto dogovor kuću gradi, a naša kuća je država Srbija, mi smo bili spremni da ponudimo našim koalicionim partnerima i drugim strankama da se razmisli o eventualnom pomeranju ovih izbora. Međutim, kada su oni zapeli, to očigledno mora tako biti. Ono što nama posebno smeta, jeste što je naš koalicioni partner Demokratska stranka odlučila ne samo da se predsednički izbori održe sada, nego da budu zakazani i lokalni do kraja godine, što je potpuno protivno Ustavnom zakonu, posebno čl. 3, koji obavezuje da se donesu svi potrebni zakoni – upozorio je Aligrudić.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.