Izvor: B92, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksejev: Pretnja nasiljem - ucena

Priština -- Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Aleksejev kaže da su pretnje nasiljem ako Kosovo ne dobije nezavisnost pokušaj ucene.

Kontakt grupa, pre i posle Beča

Pregovaračka trojka Kontakt grupe, koju čine Volfgang Išinger (EU), Aleksandar Bocan Harčenko (Rusija) i Frenk Vizner (SAD), pre i posle sastanka sa delegacijama Beograda i Prištine 30. avgusta u Beču, sastaće se i sa direktorima za Balkan zemalja Kontakt grupe, prenose prištinski mediji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nedavne napade na Srbe na Kosovu, kao i parolu koja se pojavila u Gnjilanu, Aleksejev u izjavi za B92 opisuje kao deo alarmantne situacije u Pokrajini.

"Mislim da je ova situacija veoma alarmanta. Kfor ima zadatak da obezbeđuje sve što je potrebno za stabilnost na Kosovu. Mi smo spremni da učinimo sve što je moguće da bi Kfor i sve međunarodno prisustvo na Kosovu poštovali obaveze i ovlašćenja koja imaju", kaže Aleksejev.

Na pitanje da li Rusija planira da vrati vojnike na Kosovo, Aleksejev kaže da nije u to siguran:

"Mi veoma naporno radimo, ali u okviru političke institucije. Nisam siguran da bi nekoliko stotina ruskih vojnika na Kosovu moglo da promeni situaciju."

Aleksandar Aleksejev je ponovio da će Rusija blisko sarađivati sa svim članicama Kontakt grupe u međunarodnoj trojci kada je u pitanju određivanje budućeg statusa Kosova.

Aleksejev, međutim, naglašava da je zadatak pregovaračke trojke da omogući i pripremi direktan dijalog Beograda i Prištine, iz kog treba da proistekne kompromisno rešenje.

On nije želeo da komentariše svakodnevne optužbe funkcionera DSS-a na račun NATO-a. Aleksejev je izbegao da odgovori i na pitanje da li takve optužbe smanjuju manevarski prostor Rusije na međunarodnoj sceni.

"Znate, ja nisam domaćin i nije dobro da neki gost komentariše ono što domaćin radi. Siguran sam da NATO ima neku ulogu, ali ova uloga nije bezgranična. Mi bismo želeli da sve međunarodno prisustvo, građansko i vojno, poštuje u potpunosti mandat koji imaju", kaže Aleksejev.

Aleksejev je ponovio i da Rusija nije promenila svoje stavove u vezi s rešavanjem statusa Kosova.

Amado: EU mora da ima zajednički stav

Ministar spoljnih poslova Portugalije Luiš Amado, čija zemlja predsedava Evropskoj uniji, danas je u Prištini izjavio da očekuje da će na kraju procesa utvrđivanja statusa Kosova EU uspeti da dođe do zajedničkog stava o tom pitanju.

On je posle razgovora sa kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdiuom izjavio da je problem Kosova komplikovan i težak za rešavanje i zbog toga Evropska unija neće biti indiferentna, već će se u narednim mesecima angažovati na njegovom rešavanju.

Amado je potvrdio da će Kosovo biti među najznačajnijim temama sledećeg sastanaka ministara EU u septembru.

Iako je, kako je kazao portugalski šef diplomatije, svima poznato da su stavovi Prištine i Beograda dijametralno suprotni, obe strane moraju da razgovaraju u dodatnim razgovorima.

Ne može se predvideti šta će se dogoditi tokom pregovora, kazao je Amado, niti da li je period od 120 dana dovoljan za pronalaženje rešenja.

Predsednik Kosova rekao je da je šefa portugalske diplomatije upoznao sa stavovima Kosova o nastavku pregovora.

Sejdiu je istakao i da su predstavnici Kosova čvrsto opredeljeni za to da nema pregovora o nezavisnosti, teritorijalnom integritetu Kosova i o "otvaranju paketa" međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija za pregovore.

Amado se danas sastao i sa premijerom Kosova Agimom Čekuom.

Portugalski ministar spoljnih poslova Luiš Amado pre odlaska na Kosovo sastao se jutros u Beogradu sa srpskim ministrom za Kosovo i Metohiju Slobodanom Samardžićem. Amado će danas u Prištini razgovarati sa šefom UNMIK-a Joahimom Rikerom i komandantom Kfora Rolandom Katerom.

Portugalski ministar će takođe imati zajednički sastanak sa šefom Pripremnog tima EU za Kosovo Kasperom Klingom i šefom Međunarodne civilne kancelarije Jonasom Jonsonom, koji je i lični izaslanik za Kosovo visokog predstavnika EU Havijera Solane.

Amado će obići i 300 portugalskih vojnika koji su u sastavu Kfora stacionirani na Kosovu.

U dvodnevnu posetu Prištini sutra dolazi i predstavnik EU u pregovaračkoj trojci Kontakt grupe Volfgang Išinger.

Samardžić: Greška nagoveštavanje statusa

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić upozorio je u razgovoru sa portugalskim ministrom inostranih poslova Luišom Amadom da albanska strana neće prihvatiti konstruktivne pregovore ukoliko budući status Kosova bude nagoveštavan.

"Naglasio sam naš stav da, ukoliko se bude nagoveštavalo krajnje rešenje, kako se to čini u pojedinim krugovima, u tom slučaju od pregovora nema ništa. Albanska strana neće prihvatiti konstruktivne pregovore, izgubićemo vreme, i moraćemo da krenemo od nule", kazao je Samardžić u izjavi agenciji Beta.

Amado je, prema Samardžićevim rečima, istakao da će Evropska unija podržati pregovarački poces na najbolji mogući način i tako omogućiti da strane u sporu dođu do zajedničkog stanovišta.

Samardžić je danas izjavio i da je Beograd spreman za Beč iako do sada nije dobio pisani poziv, ni pravila, ni dnevni red kako će se i o čemu razgovarati.

"Osam dana pred početak razgovora u Beču nismo dobili nikakav pisani poziv, ni pravila, ni dnevni red kako će se i o čemu razgovarati", rekao je Samardžić agenciji Beta i naglasio da Beograd ipak očekuje da se u naredna dva-tri dana situacija potpuno razbistri.

Prema njegovim rečima, nakon toga trebalo bi da se izađe u javnost sa sastavom tima koji će nas predstavljati u Beču.

Ministar je dodao da je naša delegacija spremna za Beč iako je "veoma nelagodno" ići na razgovore na osnovu usmenog poziva. Prema njegovim rečima, Beograd će u Beču insistirati na dve jednostavne stvari: da status bude osnovni predmet razgovora i da razgovori budu direktni.

Prema njegovim rečima, Beograd očekuje da "trojka" na neki način odgovori na predloge o vođenju pregovora koje im je srpska strana predala još 10. avgusta i da razgovor, koji počinje 30. avgusta, "organizuje na iole jasniji način".

Gardijan: Išinger odbacuje podelu

Volfgang Išinger

Predstavnik EU u pregovaračkoj trojci za Kosovo Volfgang Išinger odbacio je sugestije da je Brisel za podelu Pokrajine.

On je naveo da o tome nije bilo reči i da nije realna opcija. Išinger je u intervjuu za "Gardijan" nastojao da pobije spekulacije da EU promoviše podelu Kosova. On je pre dve nedelje izneo takvu spekulaciju kada je rekao da su sve opcije na stolu, ali je posle naveo da je loše interpretiran.

"Podelu nije iznela nijedna strana u razgovorima", rekao je Išinger i ukazao da podela nije uzeta u obzir ni u principima Kontakt grupe.

Išinger sutra dolazi u dvodnevnu posetu Prištini tokom koje će razgovarati sa kosovskim zvaničnicima, uoči razgovora u Beču, zakazanim za 30. avgust.

Išinger je dodao da se od strana žele predlozi koji bi izazvali "korisnu i konstruktivnu reakciju druge strane". "Ne interesuju nas propagandni predlozi", rekao je evropski predstavnik.

"Ako bude bilo uspeha, to će biti njihov uspeh. Ako bude bilo neuspeha, to će biti njihov neuspeh, ne naš", istakao je on.

Išinger navodi da je deo njegovog posla da očuva jedinstvo Evrope u slučaju najgoreg scenarija. "Siguran sam da možemo da se držimo zajedno ako imamo rešenje putem pregovora. Ali, potrebno je da imamo jedan evropski stav u slučaju neuspeha, a mislim da je i to deo moje misije", kaže evropski predstavnik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.