Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksejev: Dejton i Rezolucija 1244 od principijelne važnosti

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev izjavio je za list "Večernje novosti" da su Dejtonski mirovni sporazum i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji "od principijelne važnosti za očuvanje sadašnje situacije na Balkanu".



"To je prva paralela. Kao drugo, mi govorimo da je za Kosovo neophodno kompromisno rešenje, uz pristanak svih strana. Isto važi za Dejton: ako neke tačke ovog dogovora treba menjati, to može samo uz saglasnost obaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << entiteta i sva tri naroda", rekao je Aleksejev.

Istakavši da je ruska pozicija potpuno principijelna, Aleksejev je dodao da ni Rezolucija 1244, ni Dejtonski sporazum "nisu jelovnik u restoranu, sa koga mozete da odaberete ono što vam se dopada i da odbacite ono što vam se ne sviđa". Govoreći o pregovorima o statusu Kosova i Metohije, Aleksejev je istakao da posrednička "trojka" Kontakt grupe nije "kolektivni Ahtisari" jer ona samo treba da pripremi i pošalje izvestaj generalnom sekretaru UN, a ne i da predlaže budući status Kosova. Aleksjev je podsetio da, u principu, "trojka" radi na osnovu konsenzusa, ali da treba imati na umu "jednu delikatnost", da "trojka" nije neki generator inicijativa i predloga, već mehanizam koji ima cilj da olakša postizanje dogovora između strana.

Ruski ambasador je ponovio da je pozicija Rusije u vezi sa Kosovom i Metohijom principijelna i ne može biti predmet bilo kakve političke trgovine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.