Izvor: Blic, 02.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandar Rar: Rusija koristi Kosovo

Berlinski stručnjak za Rusiju Aleksandar Rar ocenio je da Rusija kosovsko pitanje koristi kao test u odmeravanju snaga sa Zapadom dok pokušava da se vrati u prvi red svetske političke scene.

Rar je direktor Centra za Rusiju Nemačkog društva za spoljnu politiku u Berlinu i jedan od najboljih nemačkih poznavalaca ruske političke scene.

U razgovoru sa dopisnikom Bete Snežanom Bogavac, Rar je, u vezi sa tekućom raspravom o tome da li će Rusija zaista u Savetu bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ujedinjenih nacija (UN) staviti veto na "nadziranu nezavisnost Kosova", ukazao da Moskva "do sada nikada nije rekla da će prihvatiti zapadnu poziciju o Kosovu onako kako je određena u Ahtisarijevom planu, ali da, doduše nikada sasvim jasno nije rekla ni da će staviti veto".

Istovremeno je sagovornik Bete ocenio da je teško proceniti da li je Rusija trenutno dovoljno jaka da bi bila u stanju da se zaista uspešno suprotstavi zapadnom pritisku u vezi sa Kosovom. Ovaj stručnjak smatra da je "možda upravo Kosovo sada test koji će pokazati koje od ove dve procene su tačne".

"Sada postoje dve opcije " ili će Rusija da popusti uz obrazloženje da je doduše rekla svoje mišljenje, ali da nema sredstva, uticaja i moći da neželjeno rešenje (za Kosovo) kakvo želi Zapad spreči, ili će Zapad pasti na nos i videti da bez Rusije ne može da reši ovaj problem", kaže Rar. Sagovornik Bete smatra, međutim, da se i te kako može razumeti ruska politika i da je "više nego jasno da Rusi pokušavaju da Kosovo iskoriste ".

U Nemačkoj deo analitičara smatra kobnim to što se Beograd, koji je i u vreme Staljina uspeo da se odupre pokušajima da se uvuče u sferu uticaja Moskve, sada vezuje za Rusiju.

Sagovornik Bete, zapitan o tome, predviđa ipak da će "proevropske elite, koje žele ulazak zemlje u EU, svakako izbiti u prvi red i u Srbiji" i da dugoročno "ne vidi savez Srbija-Rusija, jer Rusija igra na tu kartu zbog sebe tražeći saveznike u Evropi".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.