Aleksa Šantić: Baka u 86.godini pravi torte, šije, pravi meleme, peče rakiju...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2019, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksa Šantić: Baka u 86.godini pravi torte, šije, pravi meleme, peče rakiju...

Jedna od najuspešnijih i najaktivnijih žena sela Aleksa Šantić je Grozdana Lakić. Iako je zašla u devetu deceniju života, aktivna, kreativna, humana i vedra Šantićanka primer je kako se, aktivno i smisleno živi treće doba.

Za osamdesetogodišnju Šantićanku Grozdanu Lakić, meštani ovog sela imaju samo reči pohvale, divljenja i poštovanja.

"Ona je jedna aktivina, dobra, humana žena, uvek je nasmejana i pozitvna", kaže Jelena Vučić.

"Vredna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je, snalažljiva, dobra...pravi kolače i torte, za crkvu je pravila i tamo izlagala svoje radove...", navodi Mara Ciger.

"Grozda je zaista pravi promoter našeg mesta jer učestvuje u svim aktivnostima koje se dešavaju u mesnoj zajednici, bilo da je to u domenu kulture, udruženja žena i svih drugih aktivnosti. Zaista sve pohvale", ističe Milan Tomić, sekretar saveta Mesne zajednice Aleksa Šantić.

U dvadesetim godinama bila je vozač moto relija a u tridesetima auto reli vozač. Od volana se ni sada ne odvaja jer kolima stiže na manifestacije i druženja. Koliko spretna za volanom toliko i u svim ručnim radovima – ona šije nošnje, plete, veze, hekla, izrađuje ukrase za torte i majstorski peče rakiju.

"Džempere sam plela, mojoj deci sam plela, ćerki sam ranac šila, sve što je videla da joj se dopada negde, ja sam rekla samo mi slikaj i donesi i ja ću to sve uraditi... Videla sam kako se peče rakija još sa ocem. Zapamtila sam iz detinjstva, tako da pečenje rakije nije problem", kaže.

U bašti je cveće i voće ali i lekovito bilje i košnice sa pčelama. Mnogima je pomogla spravljajući od bilja i voska lekovite meleme po recepturi svoje bake.

"Donesite ambalažu i u čega ću vam sipati, i ulje i vosak al devičini vosak od pčela. Ja ću napraviti, ništa neću naplatiti. Ljudi nisu mogli da veruju. Ali ja kažem da hoću da vam pomognem", navodi ona.

Što na srcu to i na papiru. Tako su nastale dve sveske stihova kroz koje peva Grozdin vedar duh.

"Da nas sunce toplo greje, da se narod više smeje! Da imamo više smeha, ne treba nam onda leka. Podignimo u vis čaše, nazdravimo za zdrvalje naše! Ja bih poručila svima da se izvlače iz kuće, da idu da nađu sebi posla, nije dovoljno samo šetati, ne! Nema od šetnje ništa, treba se aktivirati, raditi, to je moje mišljenje", ističe Grozda.

Sudeći po vedroj i vitalnoj Šantićanki, formula zdravog trećeg doba je u vrednim rukama, druženju i osmehu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SUPER BAKA! Iako je zagazila u DEVETU DECENIJU, to je ne sprečava da uživa u OVIM AKTIVNOSTIMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Sep.2019

Grozdana Lakić jedna je od najuspešnijih i najaktivnijih žena sela Aleksa Šantić, iz okoline Sombora...Iako je zašla u devetu deceniju života, aktivna, kreativna, humana i vedra Šantićanka primer je kako se, aktivno i smisleno živi treće doba...Za osamdesetogodišnju Šantićanku Grozdanu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.