Izvor: B92, 26.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanski političari pozdravljaju odluku o K. Mitrovici

Priština -- Odluka šefa UNMIK Mihaela Štajnera da administrativno objedini severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu je kod albanskih političara na Kosovu naišla na pozitivan odjek. Predsednik Skupštine Kosova Nedžat Daci izrazio je podršku "ukidanju paralelnih institucija u severnom delu K. Mitrovice i stavljanju tog dela grada pod međunarodni nadzor". "Mislim da je to korak koji smo mi Kosovari stalno zahtevali od formiranja institucija, ali i pre toga", rekao je Daci, dodajući da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sada važna primena odluke.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova pozdravio je korake i mere koje UNMIK preduzima za normalizaciju života u podeljenoj Kosovskoj Mitrovici. "Pozivam sve građane da imaju razumevanje za proces normalizacije stanja u K Mitrovici, jer je to u dobrobiti svih", navodi se u saopstenju Rugove. "Uvereni smo da su svi građani K. Mitrovice zainteresovani za miran i normalan život i da će doprineti tome svojim umerenim ponašanjem i delovanjem", poručio je Rugova.

"Pozdravljamo uspostavljanje vlasti UNMIK u severnom delu K. Mitrovice, koji je do sada bio pod vlašću nelegalnih srpskih struktura", izjavio je savetnik i portparol predsednika Kosova Muhamet Hamiti. "Nadam se i uveren sam da će svi građani Kosova imati punu sigurnost za život i rad", rekao je Hamiti.

Demokratska partija Kosova, druga politička snaga među kosovskim Albancima je saopštila da pozdravlja i podržava poslednje angažovanje UNMIK, a posebno Štajnera za rešenje problema K. Mitrovice. "Integracija i ujedinjenje grada bilo je stalna zaokupljenost celog kosovskog društva", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Hašim Tači.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.