Izvor: B92, 27.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanski političari osudili Rezoluciju Skupštine o Kosovu

Priština -- Politički predstavnici kosovskih Albanaca ocenili su u subotu da je Rezolucija Skupštine Srbije o Kosovu beznačajna i neostvariva, te da se radi o neumerenom koraku Srbije koji povećava tenzije u regionu. "Budućnost Kosova zavisi od volje naroda i od međunarodne zajednice i nikada neće zavisiti od Srbije", navodi se u reakcijama koje objavljuje prištinska štampa na albanskom jeziku.

U Rezoluciji o Kosovu i Metohiji Skupštine Srbije Vlada se obavezuje da izradi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << program za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji, predviđući autonomiju za kosovske Srbe. "Kosovo je jedna samostalna celovitost, sa međunarodno garantovanim granicama, koja je svojom voljom van Srbije. S toga je rezolucija Parlamenta Srbije ništavna, beznačajna i uzaludna", rekao je za dnevnik "Koha Ditore" Muhamet Hamiti, portparol predsednika Kosova Ibrahima Rugove. "Etniteti ili teritorijalna autonomija, je isti pojam objašnjen drugim rečima a znači podelu Kosova, koja se nikada neće dogoditi", rekao je Hamiti.

On je preneo da Ibrahim Rugova ocenjuje da "rezolucija parlamenta Srbije ili izjava premijera Srbije, nemaju težinu u ustavnoj oblasti, već da samo povećavaju političke i etničke tenzije na Kosovu, što je, vidi se, težnja Beograda".

I vlada Kosova je rezoluciju Skupštine Srbije ocenila štetnom, navodi dnevnik "Koha Ditore". Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je "interesantno čuti stav Beograda prema Kosovu", ali ono što ima težinu su stavovi institucije Kosova i međunarodne administracije. "Za rešenje statusa Kosova neće odlučiti ni Priština a ni Beograd već Savet bezbednosti OUN-a", ocenio je član Predsedništva Skupštine Kosova i visoki i uticajni zvaničnik Demokratske partije Kosova Džavit Haliti. Prema njemu, "Srbija je izgubila svaku realnu mogućnost da bi odlučivala o Kosovu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.