Izvor: B92, Beta, 10.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija će pomoći Kosovu oko uvoza

Priština -- Privredna komora Albanije će obezbediti dovoljno prehrambenih za potrebe Kosova, ukoliko vlada u Prištini bude prinuđena da blokira uvoz roba iz Srbije i BiH.

Tokom dvodnevnih sastanaka predstavnika Privredne komore Kosova i Tirane, čiji su predstavnici bili deo delegacije Albanije, koju je predvodio predsednik Bamir Topi, dogovoreno je da Privredna komora Tirane pomogne i podrži kosovske privrednike da pronađu tržište za robu koju trenutno uvoze iz Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i BiH.

"Predstavnici Privredne komore Tirane izražavaju bezrezervnu spremnost da podrže Kosovo u svim ekonomskim procesima kako se ne bi osetili efekti koje može da ima mogući embargo robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine", rekao je predsednik PK Tirane Đok Uljdedaj.

Predsednik Privredne komore Kosova, Besim Bećaj kaže da su tokom dvodnevnih susreta sa svojim kolegama iz Albanije razgovarali o "potrebi pripreme zajednice preduzetnika na Kosovu za situaciju koja će uslediti posle završetka glavne arterije koja povezuje Kosovo sa Albanijom, autoputa Drač-Morino-Merdare, koja će omogućiti veće učešće preduzetnika i biznisa na albanskom tržištu, odnosno albanskih proizvoda na kosovskom tržištu".

Tokom razgovora je ocenjeno da je Kosovo pred izazovom kako pronaći način da obezbedi reciprocitet u okviru ostvarivanja odredbi sporazuma CEFTA.

"Ocenjeno je da će ponašanje Srbije i BiH koje ne priznaju zvanična dokumenta Republike Kosovo naterati zvaničnike Kosova da preduzmu recipročne mere, odnosno da blokiraju uvoz roba iz ovih zemalja", rekao je Bećaj i ocenio da će u tom pravcu "Albanija moći da igra značajnu ulogu u miniminiziranju posledica takvog izazova".

Vlasti u Srbiji i BiH su od 3. decembra zabranile uvoz i tranzit roba sa Kosova pošto u dokumentima koji prate robu stoji pečat Carina Kosova, umesto UNMIK carina kako je bilo do tada.

Vlada Kosova je krajem decembra najavila da će biti prinuđena da primeni recipročne mere, ako se spor ne reši u sekretarijatu sporazuma CEFTA u Briselu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Topi o odnosima Albanije i Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Jan.2009, 23:37

Predsjednik Albanije Bamir Topi izjavio je danas u Prištini da je bezbjednost na Kosovu svakog dana sve bolja, da nema mogućnosti da dodje do širenja incidenata, za koje je ocijenio da su izolirani.Topi je istaknuo da oni koji su ostali taoci starog ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.