Izvor: Blic, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija, Kosovo i Makedonija među pet najkorumpiranijih zemalja

Kosovo se nalazi među prvih pet teritorija po raširenosti korpucije, jer dve trećine stanovništva plaća mito, dok u Srbiji to radi svaki peti građanin, navedeno je u najnovijem izveštaju međunarodne organizacije Transparensi internešenel (TI) o korupciji u svetu.



Albanija, Makedonija i Kosovo, koje je razmatrano posebno, nalaze se među prvih pet teritorija po raširenosti korupcije, naveo je TI, uz ocenu da je, u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jugoistočnoj Evropi korupcija u porastu.

Prema podacima TI, dobijenim anketiranjem više od 63.000 ljudi u 60 zemalja, na prvom mestu po korumpiranosti su Kamerun i Kambodža, u kojima 79, odnosno 72 odsto građana plaća mito.

Na trećem mestu je Albanija (71 odsto), a slede Kosovo (67 odsto) i Makedonija (44 odsto).

U Srbiji svaki peti građanin plaća mito (21 odsto), u Hrvatskoj osam odsto ispitanika, a u Bosni i Hercegovini pet odsto, navedeno je u izveštaju TI za 2007. godinu, pod nazivom "Globalni barometar korupcije".

U Evropskoj uniji, u kojoj prosek korumpiranosti iznosi pet odsto, na prvom mestu "crne liste" je Rumunija sa 33 odsto, u poređenju sa dvadesetak odsto prošle godine, kada još nije bila članica Unije.

Korupcija je najmanje raširena u razvijenim zemljama poput Austrije, Kanade, Francuske, Islanda, Japana, Švedske, Švajcarske i Južne Koreje (po jedan odsto), kao i u SAD, Danskoj, Finskoj, Irskoj, Holandiji, Portugaliji i Velikoj Britaniji (po dva odsto).

Građani najčešće potplaćuju zaposlene u policiji, pravosuđu, matičnim službama i službama za izdavanje dozvola, školstvu i zdravstvu, a najčešće plaćaju oni iz siromašnih slojeva društva, pokazali su rezultati anketa koje je sprovela agencija Galup.

Prema mišljenju ispitanika, najkorumpiranije institucije su političke partije, parlament, policija i pravosudni sistem, navedeno je na sajtu TI.

Polovina anketiranih očekuje da će se nivo korupcije u njihovim zemljama povećati u naredne tri godine i da napori vlade za suzbijanje korupcije nisu delotvorni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.