Izvor: B92, 13.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci žele nacionalno veće

Preševo -- Gradonačelnik Preševa smatra da Albanci s juga Srbije treba da iskoriste institucije sistema i rade na formiranju nacionalnog veća.

U Preševu je inače, u subotu trebalo da bude održan sastanak radne grupe za formiranje nacionalnog veća Albanaca, ali su razgovori odloženi bez ikakvog obrazloženja. O formiranju nacionalnog veća se, kako je podsetio lider Partije za demokratsko delovanje i gradonačelnik Preševa Riza Halimi, diskutuje skoro dve godine, jer postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva stava.

Jedan od tih stavova je da bi trebalo iskoristiti zakone koji daju određena prava nacionalnim manjinama, a drugi da nacionalno veće treba da bude van institucija sistema, rekao je Halimi. On kaže da postoji i mogućnost da se nacionalno veće Albanaca formira "vanredno, preko Koordinacionog tela" za jug Srbije. "Videćemo koliko su Vlada Srbije i Savet ministara Srbije i Crne Gore spremni da istinski rade na političkom procesu kako bismo ozbiljno rešavali probleme koji se ovde gomilaju decenijama", kazao je Riza Halimi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.