Izvor: B92, 17.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci odbacuju pregovore sa Beogradom

Priština -- Lideri kosovskih Albanaca odbacili su poziv premijera Zorana Đinđića za početak pregovora o konačnom statusu pokrajine, navodeći da Beograd "ne polaže nikakva prava da komentariše ovo pitanje". Oni su izjavili da konačni status Kosova predstavlja pitanje koje oni treba da reše u dogovoru sa glavnim silama.

"Kosovo je de fakto nezavisno i samo čeka formalno priznanje međunarodne zajednice", izjavio je za Rojters Muhamet Hamiti, portparol predsednika Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ibrahima Rugove.

Adrijan Gini, savetnik kosovskog premijera Bajrama Redžepija, rekao je da nezavisnost Kosova ne može biti predmet pregovora, pošto je to volja većine njegovog naroda.

"Srpska država je tokom rata pregovarala sa narodom Kosova na sebi svojstven način i ovde više nema kredibilitet", rekao je Gini.

Srpsko nacionalno veće sa severa Kosova saopštilo je da ovaj region, većinski naseljen Srbima, treba da ostane u sastavu Srbije, čak i ako ostatak pokrajine postane nezavisan. "U slučaju nastanka nezavisnog Kosova, a vidimo da sadašnji put vodi ka nezavisnosti, mi Srbi ne želimo da živimo u nekoj vrsti albanske države u okviru Velike Albanije", rekao je za Rojters predsednik SNV-a Milan Ivanović.

On je dodao da će Srbi, u tom slučaju, "zatražiti teritorijalno razgraničenje". "Želimo da područja gde se mi nalazimo budu u sastavu naše države, u Srbiji i Jugoslaviji", rekao je Ivanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.