Izvor: B92, 28.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci obeležili Dan zastave

Preševo, Bujanovac, Beograd -- Nacionalni praznik Albanije, Dan zastave, danas je obeležen na jugu Srbije, zatražena dozvola upotrebe nacionalnih simbola.

Intoniranjem albanske himne danas je počela svečana sednica skupštine opštine Preševo, na kojoj je pročitana deklaracija povodom Dana albanske zastave. Na zgradu opštine je, pored zastave države Srbije, istaknuta i albanska zastava, a ispred opštine je nekoliko stotina građana pozdravilo taj čin. Nije bilo incidenata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Albanci iz te opštine izglasali su i političku deklaraciju, kojom se od zvaničnog Beograda tražiti da im zakonom budu dozvoljeni upotreba nacionalnih simbola i obeležavanje albanskih nacionalnih praznika.

Urednica lokalnog radija i televizije Ardita Beljulji pročitala je okupljenima deklaraciju, u kojoj se podseća na značaj 28. novembra 1912. godine, kada je u Valoni stvorena nezavisna država Albanija.

"Ovo je veliki i blagosloven dan ne samo za Albance u Albaniji već i za sve Albance gde god da žive, kao i za naše prijatelje u svetu", kazala je ona.

U tekstu Deklaracije je navedeno da pojedinci u Srbiji i danas pokušavaju da Albancima uskrate pravo na korišćenje nacionalanih simbola.

"Danas u Srbiji pojedinci koji sebe zovu demokratama pokušavaju da nastave sa tim zabranama i da u ovo demokratsko vreme nama Albancima prirede mrak", kazala je Ardeta Beljulji.

Deklaracija će biti poslata na adrese ambasada zemalja Zapadne Evrope u Srbiji i nekoliko nevladinih organizacija.

Na transparentima je pisalo "Želimo demilitarizaciju", "Preševska dolina bez žandarmerije" i "Referendum 1992 plus OVPMB 2000". Skup je protekao bez problema, a odbornici skupštine opštine Preševo i građani su zatim otišli do Doma kulture, gde je održan svečani program.

Odluku o proslavi, rekao je prethodno Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo, doneli su politički forumi albanske političke scene.

Delegacija Preševske doline u Albaniji

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa potvrdio je danas za agenciju Beta da se delegacija Albanaca sa juga Srbije "na najvišem nivou" nalazi u Albaniji na proslavi 95 godina od formiranja te države. "Iz Albanije nam je upućen poziv da na proslavu Dana zastave u Valonu dođe delegacija Preševske doline na najvišem nivou i zato smo tu", izjavio je Mustafa.

Delegaciju Albanaca sa juga Srbije predvodi Riza Halimi, narodni poslanik u Skupšni Srbije i lider Partije za demokratsko delovanje (PDD).

Pored Halimija u delegaciji su predsednici opština Bujanovac i Preševo, Nagip Arifi i Ragmi Mustafa i Jonuz Musliu zamenik predsednika opštine Bujanovac.

Svečanom akademijom u Domu kulture i u Bujanovcu je obeležen Dan albanske zastave.

U Bujanovcu je danas tokom obeležavanja albanskog praznika Dana zastave na svečanoj akademiji u Domu kulture intonirana himna te države, a za razliku od prošle godine albanska zastava nije istaknuta na zgradi Skupštine opštine.

Ovogodišnju svečasnost organizovali su Odeljenje za društvenu delatnost opštine Bujanovac i Dom kulture, a ne kao što je to bilo prošle godine lideri političkih partija i veterani takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, BUjanovca i Medvedje (OVPBM).

Predsednik Skupštine opštine Bujanovac Adnan Salihu potvrdio je novinarima posle svečane akademije održane u Domu kulture da je u okviru kulturno-umetničkog programa intonirana albanska himna.

Svečanosti u Bujanovcu nisu prisustvovali predsednik opštine Nagip Arifi i njegov zamenik Jonuz Musliu koji zajedno sa Rizom Halimijem i predsednikom opštine Preševo Ragmi Mustafom danas borave u Tirani na poziv predsednika Albanije Bamira Topija.

Proslavi Dana albanske zastave u Bujanovcu prisustvovalo je nekoliko stotina Albanaca iz tog grada medju kojima je bila većina dece školskog uzrasta.

Nacionalni praznik Albanije obeležava se u slavu nacionalnog junaka Skenderbega, koji je 28. novembra 1443. godine u mestu Kruji nedaleko od Tirane, posle povratka iz Carigrada, prvi put istakao crvenu zastavu sa crnim orlovima.

Na isti dan, 1912. godine, u Valoni, na jugu Albanije, na jadranskoj obali, proglašena je nezavisna država Albanija. Učinio je to albanski revolucionar Ismailj Ćemalji, jedini predstavnik Albanaca u turskom parlamentu.

"Bez nacionalnih saveta nema simbola"

Problem sa isticanjem albanskih simbola nastao je zato što prema zakonu pravo na to imaju one manjinske zajednice koje su formirale nacionalne savete, dok Albanci to nisu učinili.

Isticanje albanske zastave i intoniranje himne te države na teritoriji Srbije nije u skladu sa zakonom, naveo je i direktor Vladine Službe za ljudska i manjinska prava Petar Lađević.

"Pravo na isticanje nacionalnih simbola imaju samo one manjine koje su formirale nacionalni savet, što albanska nacionalna manjina u Srbiji nije učinila", kazao je on agenciji Beta.

Formiranjem nacionalnog saveta stiče se pravo na formiranje simbola i utvrđivanje praznika nacionalnih manjina tokom čijeg obeležavanja je dozvoljena upotreba simbola.

Na predlog nacionalnog saveta nacionalne manjine, odluku o simbolima i praznicima donosi Savet Srbije za nacionalne manjine, precizirao je Lađević i dodao da su neke manjine formirale savete i stekle pravo na korišcenje simbola i obeležavanje praznika.

"Simboli nacionalnih manjina u Srbiji ne smeju biti identični simbolima matične države", upozorio je još Lađević.

Komentarišući usvajanje Deklaracije kojom su danas Albanci u Preševu zatražili od vlasti Srbije slobodnu upotrebu nacionalnih simbola, on je kazao da nema potrebe da predstavnici te manjine usvajaju deklaracije, već je "potrebno da formiraju nacionalni savet".

Činjenicu da ni u Preševu ni u Bujanovcu danas nije bilo incidenata Lađević je ocenio kao dokaz "tolerantnosti naše vlasti, čak i kada se prekrši zakon".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.