Izvor: B92, 21.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci na jednoj listi?

Bujanovac -- Albanci na jugu Srbije pozdravljaju odluku vlasti o smanjenju izbornog cenzusa sa pet odsto na prirodni limit.

Tako zajednička albanska lista iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, može da računa na dva poslanika u Skupštini Srbije. Ostaje, međutim, pitanje da li Albanci sa juga Srbije mogu ostvariti taj cilj i kako. B92 saznaje da će do zajedničkog sastanka albanskih stranaka doći sutra, ali poznavaoci prilika navode da će se do kompromisa teško doći.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Do sastanka dolazi na inicijativu OEBS-a, a za istim stolom naći će se Riza Haljimi, Ragmi Mustafa, Skender Destani i Jonuz Musljiu.

Smanjenje cenzusa prvi je pozdravio Riza Haljimi, lider Partije za demokratsko delovanje. On je pozvao lidere ostale tri partije Albanaca sa juga Srbije na dogovor o zajedničkoj listi.

"Potrebno je da iznesu stav o učešću na izborima, pa tek onda razgovarati s partijama koje pokažu interes za učešće na izborima, razgovarati o zajedničkoj listi", kaže on.

Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca, kaže da je reč o oprobanim komunističkim i liderskim manirima Haljimija, ali ne beži od stava da treba postići kompromis o zajedničkoj listi Albanaca.

Skender Destani, lider Demokratske unije Doline, kaže Albanci moraju da iskoriste šansu na zajedničkoj listi. "Nijedna stranka koja bude izašla samostalno, neće dobiti dovoljan broj glasova za ulazak u Skupštinu Srbije", kaže on, a prenosi dopisnik B92 Radoman Irić.

Predsednik Pokreta za demokratsko delovanje Jonuz Musliju rekao je FoNetu da njegova stranka još nije odlučila da li će učestvovati na izborima.

"Moramo najpre da vidimo šta je dobro, a šta loše za Albance u Preševskoj dolini, ako bi učestvovali na izborima. Šta nam Srbija nudi i koliko bi, prema sadašnjem zakonu, mi mogli poslanika da dobijemo u skupštini", rekao je Musliju.

On je dodao da se zalaže za uvodenje garantovanog mesta za Albance u Skupštini Srbije, "kao što to već postoji na Kosovu za Srbe".

Stojković sa predsednicima opština juga

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković razgovarao je sa predsednicima opština juga Srbije o sprovođenju zakona o dvojezičnosti u sudskim postupcima, kao i o uključivanju pripadnika albanske nacionalnosti u institucije pravosudnog sistema.

U saopštenju Ministarstva pravde navodi se da je Stojković razgovarao sa predsednicima opština Bujanovac, Preševo i Medveđa Nagipom Arifijem, Ragmijem Mustafom i Slobodanom Draškovićem.

Sastanku je prisustvovao i šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Hans Ula Urstad.

Stojković je obavestio sagovornike o aktivnostima koje Ministarstvo pravde preduzima radi poboljšanja uslova rada i efikasnosti pravosudnih organa u te tri opštine, a koje se prvenstveno odnose na postavljenje sudija i prijem službenika albanske nacionalne manjine u pravosudne organe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.