Albanci jedinstveni protiv Martija

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 24.Jan.2011, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci jedinstveni protiv Martija

TIRANA - Delegacija Albanija će na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope nastupiti sa jedinstvenim stavom protiv izveštaja Dika Martija, iako se političke partije u zemlji oštro spore oko mnogih unutrašnjih pitanja.

Delegaciju Albanije će, kako su najavili mediji u Tirani, predvoditi premijer Salji Beriša, ukoliko ne promeni odluku zbog nemira i krvavih demonstracija u kojima su tri osobe poginule, a nekoliko desetina ranjeno. Prema navodima lista "Gazeta šćiptare", >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Ministarstvo spoljnih poslova je na četiri stranice pripremilo zvaničan odgovor Tirane koji će delegacija predati Savetu Evrope.

Savetu Evrope će, kako je najavljeno, biti uručena i peticija koju je iniciralo Udruženje ratnih veterana OVK, koju su u poslednje dve sedmice potpisivali Albanci na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji i Srbiji, odnosno u Preševu i Bujanovcu.

U njoj se ističe da su pripadnici tog naroda uvređeni zbog optužbi koje je izneo izvestilac saveta Evrope Marti.

"Mi, uznemireni građani, potpisujemo ovu peticiju kao odgovor na izveštaj Dika Martija u kome on pokušava da ocrni našu naciju, naše pravo na borbu za slobodu i nezavisnost od totalitarnog režima Srbije", piše u peticiji.

Albanski mediji tvrde da je taj apel "potpisao veliki broj građana" i da će dokument biti upućen i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Tirana je, kao i Priština, kategorički odbacila teške optužbe Martija koji tvrdi da su pripadnici OVK Hašima Tačija zarobljene Srbe ubijali u logorima na severu Albanije i njihove organe prodavali pacijentima u zapadnoj Evropi i Izraelu, da su se bavili i krijumčarenjem oružja i narkotika.

Albanski premijer Beriša optužio je švajcarskog senatora Martija da je "antialbanski rasista" i "sluga srpskih interesa".

Izveštaj Martija naći će se u utorak na dnevnom redu zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.