Izvor: B92, 04.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci iz Grbavca: Represija

Medveđa -- Meštani albanskog sela Grbavce od predsednika opštine Medveđa traže zaštitu zbog nejednakog tretmana policije prema njima i Srbima.

U pismu Slobodanu Draškoviću meštani upozoravaju na to da "nerešeni problemi mogu dovesti do neželjenih posledica". "Molimo vas da nam odgovorite da li u ovakvim uslovima represije policije možemo biti mirni građani koji obrađuju imanja, vrše eksploataciju šume i bore sa za egzistenciju svojih porodica i da li možemo opstati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na ovom području", stoji u pismu.

Oni traže zaštitu od "jedne vrste represije policije". Meštani Grbavca kao povod za pismo predsedniku opštine navode "neadekvatno postupanje komandira lokalne policije Radomira Radovanovića u nedavnom incidentu".

U pismu se navodi da je, posle verbalne prepirke grupe Albanaca iz tog sela, koji su sekli šumu, i Ratka Stošića iz Ravne Banje, ovaj otišao po pušku i zapucao u njihovom pravcu.

Meštanin Naim Muratović kaže da je grupa Albanaca događaj prijavila patroli policije. "Oni su nam rekli da sutradan odemo na policijski punkt u Marovac. To smo i uradili, a tamo je bio i komandir policije iz Medveđe Radovanović", kaže on.

"Drugi policajac, koji je bio s njim, upozorio je Stošića da to više ne radi i da sledeći put neće proći samo sa upozorenjem. Komandir se potom obratio nama i rekao nam da više ne izlazimo na put Stošiću, da ga ne uznemiravamo. 'Imaćete probleme sa mnom, vodiću vas u zatvor', zapretio nam je", rekao je Muratović.

Muratović kaže da je pretnju čulo više Albanaca i Srba, ali i da je Stošić nastavio da telefonira pojedinim Albancima i da im preti kako će ih pobiti.

Albanci iz tog sela, ali i iz Medveđe, tvrde da policija u poslednje vreme različito postupa prema njima i prema Srbima kada su u pitanju slični prekršaji.

Oni ozbiljne zamerke iznose i na račun sudije za prekršaje u Medveđi i tvrde da Srbi dobijaju mnogo blaže kazne za ozbiljne prekršaje, dok pripadnici albanske zajednice bivaju osuđivani na višemesečne kazne zatvora zbog "obične kafanske tuče".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.