Ako usvoje zakon, vlada da prekine sve odnose sa Crnom Gorom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2019, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako usvoje zakon, vlada da prekine sve odnose sa Crnom Gorom

Predsednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović oštro je danas osudio najavljeno usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori kao nasilno otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve i potiranje "hiljadugodišnjeg prisustva srpskog pravoslavlja u Crnoj Gori, kojem pripada najveći broj građana te države, nevezano za to da li se izjašnjavaju kao Srbi ili Crnogorci".

U izjavi za javnost, Popović je optužio predsednika Crne Gore Mila Đukanovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je "najveći zlotvor srpskog naroda" i da je njegov "kriminalni režim zabadao nož u leđa Srbiji i Srbima, podržavajući uvek i na svakom mestu njene neprijatelje".

Popović je ocenio da Vlada Srbije, ukoliko novi zakon bude i usvojen, "mora da prekine sve odnose sa Crnom Gorom, protera njenog ambasadora iz Beograda, a Mila Đukanovića i sve članove Vlade Crne Gore proglasi nepoželjnim osobama u Srbiji", kao i da o postupcima vlasti u Podgorici obavesti međunarodnu zajednicu.

Taj montenegrinski režim po posledicama po srpski narod i njegovu Crkvu, ali i ukupno po srpske interese, pokazao se, navodi on, kao "dostojni naslednik svojih istorijskih uzora, nacističkih ustaša, tih najvećih krvnika našeg naroda".

"Ne samo što je priznao nezavisno Kosovo i time pljunuo na svu istoriju Crne Gore, sazdanu na kosovskom zavetu i slavi Kneza Lazara i Miloša Obilića, već je počeo da proganja srpski narod iz državnih institucija, da zabranjuje njegovo pismo, njegove pisce, istoriju i kulturu", kaže srpski ministar i dodaje da ni to nije bilo dovoljno, već sada, kaže, Đukanović stvaranjem lažne crkve želi da protera i potre hiljadugodišnje prisustvo srpskog pravoslavlja u Crnoj Gori, kojem pripada najveći broj građana te države, nevezano za to da li se izjašnjavaju kao Srbi ili Crnogorci.

"Nikada u istoriji nisu bili gori odnosi dva bratska naroda i dve države i Srbija prema tome mora da se odnosi na odgovarajući način", smatra ministar Popović.

Kada je god mogao, režim Mila Đukanovića, kojeg naziva kriminalnim, zabadao je, ističe, nož u leđa Srbiji i Srbima, podržavajući uvek i na svakom mestu naše neprijatelje.

Popović smatra da je poslednji trenutak da Srbija preduzme najenergičnije mere protiv podgoričkog režima, jer su ugroženi najdublji interesi našeg naroda, Crkve i države, na prostoru gde živimo vekovima.

"Nema više praštanja i ćutanja Milu Đukanoviću, i ne može za to biti više nikakvog opravdanja. On je srpski neprijatelj i prema njemu se moramo odnositi kao prema pravom neprijatelju", ocenjuje Popović.

Svi mi, ovde u Srbiji, moramo čvrsto stati uz svoj stradalni narod i Crkvu u Crnoj Gori, uz jasnu poruku Milu Đukanoviću da mu Srbi neće dopustiti da uništi našu Crkvu, oskrnavi Ostrog i zatre hiljadugodišnje srpstvo Crne Gore, zaključuje Nenad Popović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.