Izvor: Blic, 29.Feb.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako je cena Kosovo, 74 odsto Srba protiv bržeg pristupa EU

Gotovo 74 odsto građana Srbije smatra da ne bi trebalo prihvatiti brži pristup Evropskoj uniji ukoliko bi on bio uslovljen priznavanjem nezavisnosti Kosova i Metohije, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Agencije "Politikum", urađeno početkom februara, na uzorku od 1.300 ispitanika.



Prema rezultatima istraživanja pod nazivom "Kosovo i strateške spoljnopolitičke integracije", državnu politiku prema Kosovu podržava oko 64 odsto anketiranih.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Rezultate tog istraživanja, koje je naručilo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, predstavio je na konferenciji za štampu u Međunarodnom pres centru Tanjuga pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kljakić. Prema rezultatima istraživanja, oko 19 odsto anketiranih smatra da Kosovo treba braniti svim sredstvima, uključujući i vojna, a nešto više od 24 odsto zalaže se za prekid diplomatskih odnosa sa zemljama koje priznaju nezavisnost srpske pokrajine.

Po pitanju dolaska misije EU na Kosovo i Metohiju, skoro 48 odsto je mišljenja da je ne treba prihvatiti, nešto više od 42 odsto smatra da je treba prihvatiti samo uz odobrenje Saveta bezbednosti UN, a 10 odsto misli da je bezuslovno treba prihvatiti.

Kljakić je, komentarišući rezultate istraživanja, ocenio da bi svaka država, da je u situaciji u kojoj se našla Srbija od 17. februara, kada je jednostrano proglašena nezavisnost dela njene teritorije, trebalo da upotrebi sva legitimna sredstva, uključujući i vojna, u odbrani svog integriteta i suvereniteta.

Po njegovom mišljenju, domaćem javnom mnjenju nisu na adekvatan, jasan i precizan način objašnjene sve dimenzije duboke krize sa kojom se Srbija suočila po kosovskom pitanju, zbog čega on kao zabrinjavajuću vidi činjenicu da je mali procenat ispitanika - njih oko 43 odsto, za radikalnija sredstva u slučaju otcepljenja.

Kljakić smatra da je razlog za to - nedovoljna prezentacija "dimenzije krize" u kojoj se Srbija našla posle 17. februara, ali i neobaveštenost ljudi i pre toga, u čemu je, po njegovoj oceni, ključna uloga onih koji kreiraju javno mnjenje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.