Ako Tadić neće sa nama, proći će kao Koštunica

Izvor: Blic, 10.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako Tadić neće sa nama, proći će kao Koštunica

Srpska napredna stranka prvo će da ponudi saradnju narodnjačkoj koaliciji i radikalima, a zatim će se okrenuti pregovorima sa demokratama, tvrdi lider naprednjaka Tomislav Nikolić u razgovoru za „Blic".

Na konstataciju da je sve izvesniji dogovor sa demokratama, on kaže da je prirodno da prvo ponudi saradnju strankama koje su opozicija na republičkom nivou, sa kojima bi mogli da imaju većinu u Zemunu, DSS, NS i SRS.

- Izvesnije je da će biti odbijanja od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SRS nego da neće, međutim vreme protiče" Da li će time što me isključuju iz saradnje ostati potpuno sami? Da li takva stranka koja računa na biračko telo koje će u većini uzeti blok stranaka uopšte može na sledećim izborima da pređe cenzus? Oni nisu LDP koji ima neke svoje sigurne birače, nego su stranka koja ima veliku konkurenciju i ona ne može to da izdrži. Ili će da sarađuje sa konkurencijom ili će da ostane sama, izopštena i da potpuno nestane. Ili će da rešava da menja rukovodstvo - priča Nikolić.

Ne pristajete na varijantu da DS i vi jedni drugima podržavate manjinske vlade u Zemunu i na Voždovcu?

- To su spekulacije! To nikad nije bila tema razgovora između nas i DS i odbacite tu tezu. Naša teza je da mi pokušavamo bez njih da napravimo koaliciju u Zemunu, a oni pokušavaju da naprave koaliciju na Voždovcu. Evo, mi imamo većinu u Zemunu ako nas svi podrže, a oni imaju većinu na Voždovcu ako DSS bude išao sa njima. Teško mi je da uđem u razgovore sa DS pošto želim da stvorim dva bloka na nivou cele republike, želim da ih smenim sa vlasti. Saradnjom sa njima u lokalnoj samoupravi pomalo se tupi oštrica te borbe i zato bih voleo da ne mora da dođe do toga.

A ako budete morali?

- Ne samo ako budemo morali, nego ako bude i dogovora, biće i te vlasti. Pa šta? Evo u Prijepolju funkcionišemo tako" Ali dok ne ustanovimo posle dopunskih izbora u nedelju da je nemoguće napraviti koaliciju sa opozicijom, sa DS nećemo razgovarati. Pokušaćemo najpre da tražimo da sud utvrdi da nije bilo osnova da DS poništi izbore na Voždovcu, koji su bili potpuno regularni, i da sud utvrdi rezultate. A zašto ih DS poništava? Pa da bi stekla prednost od tog jednog odborničkog mesta ako recimo izgubi DSS i NS to jedno mesto, a dobije SPS, DS računa da može da napravi koaliciju na Voždovcu bez SNS. Dakle, u obe opštine postoji mogućnost da i jedni i drugi napravimo koaliciju ne razgovarajući između sebe.

Pod kojim uslovima biste ušli u koaliciju sa DS?

- To samo može biti koalicija u kojoj ćemo da podelimo odgovornost. A ne podržavaćemo manjinski, nećemo ministarska mesta, ali hoćemo javna preduzeća. Kao što LDP radi.

Niste pričali sa Tadićem na tu temu?

- Nisam ga ni čuo ni video jer nije moj izbor Boris Tadić, niti sam ja njegov izbor. Ako se na to budemo odlučili, onda ćemo jedni drugima nešto ponuditi i javno reći da li to prihvatamo. To je sve i nema tu ništa zakulisno!

Jedan deo DS plaši se koalicije sa vama?

- Neki članovi DSS odbijali su saradnju sa SRS dok sam ja bio tamo i time ugrozili opstanak DSS. Munjevito su im skinuli rejting sa 19 odsto na nekih 10, 11 odsto. To može da se desi i DS. Znam da je u Koštuničino ime odlučivao neko ko nije dovoljno mudar i napravili su sebi problem. U DS mislim da je još neprikosnoveni lider Boris Tadić i da će umeti da procenjuje, ali pitanje je koliko mu se otimaju oni koji nose skupocene satove na ruci i koji imaju neograničene poslove i neograničen novac. Jer u DS imate bogate i siromašne" Dakle, kako oni odluče tako će biti. Ne može njih SNS da natera u koaliciju, niti mi možemo da imamo funkciju premijera ako nismo najjači u koaliciji. I zbog toga ne mislim da ulazim u tuđu vladu i da menjam Dinkića.

Šta mislite o Dinkićevom ultimatumu? Kaže, ili on ili vi.

- Ja tu ucenu ne bih trpeo. Ja bih ovog časa pustio Mlađana Dinkića na izbore da proveri svoju snagu jer ne bih dozvolio da vučem odgovornost, da mene narod psuje da sam ja kriv za Kosovo i Metohiju, za ekonomski sunovrat zemlje i za sve negativnosti što se u Srbiji dešavaju, a da me ucenjuje jedan što je opljačkao pola budžeta zemlje i koji sutra može da se skloni. Dakle, posle ucene koju je Mlađan Dinkić izgovorio, na Borisu Tadiću je da dokaže da li je častan čovek ili nije. Meni ne treba ulazak u Vladu, meni trebaju vanredni parlamentarni izbori, koji trebaju i Srbiji. S druge strane, Dinkić nije inteligentan da shvati da on nama time pomaže.

Da li biste vi ušli u koaliciju sa Dinkićem?

- Ako negde pravimo koaliciju u lokalnoj samoupravi, ja ne mogu da kažem Borisu Tadiću: „Može, ali pošto je G17 plus na listi, sa njima ne može". Ja to neću da kažem. Niti dozvoljavam da on meni kaže: „Petar iz tvoje stranke ne može da bude na funkciji". Nije u redu da ja to njemu radim, niti on meni. Da su mudri, mogli bi da Dinkića postave u Zemun zajedno sa nama u koaliciju, ja ne bih reč rekao. Ali oni nisu mudri, on iskače i govori da neće sa nama.

Prestižemo demokrate

Kažete da bi DS bilo najpametnije da u ovom trenutku raspiše vanredne parlamentarne izbore. Šta bi oni time dobili?

- Svaki trenutak pre sledećeg za DS je pametniji. Da su raspisali izbore kad i Milo Đukanović, imali bi apsolutnu većinu. Danas smo izjednačeni. Za mesec dana mi ćemo ih prestići.

I ovi izbori su pokazali da se politička scena nije mnogo promenila"

- Nije baš tako. Nije tačno da ne možemo da napravimo koaliciju. Zašto sam ja napravio SNS? Osnovao sam stranku koja sa svakim može da ide u koaliciju, u kojoj niko ne može da kaže: „Sa vama nećemo". Kojoj Evropa ne može da kaže: „Ako vi pobedite, uvešćemo sankcije", koju Rusija ceni"

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: Prvo s narodnjacima i SRS-om, onda DS

Izvor: EMportal, 11.Jun.2009, 12:37

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da će SNS saradnju najpre ponuditi saradnju narodnjačkoj koaliciji i radikalima, a zatim se okrenuti pregovorima s demokratama, ali da postoji mogućnost da i Demokratska stranka i SNS sami formiraju vlast u Voždovcu, odnosno Zemunu.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.