Izvor: B92, 08.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcioni plan za zakone u saobraćaju

Beograd -- Dok poslanici u Skupštini Srbije raspravljaju o drugim temama, čeka ih usvajanje brojnih zakona na putu Srbije ka EU.

Naime, predstavnici Evropske unije i Vlade Srbije predstavili su danas u Beogradu Akcioni plan za usaglašavanje zakona iz oblasti saobraćaja, koji predviđa usvajanje novih ili izmenu ukupno devet srpskih zakona. Planirana je izmena tri zakona u oblasti drumskog saobraćaja, zakona o vodnom i vazdušnom saobraćaju, o transportu opasnih materija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i izmene i dopune Zakona o železnici.

Projekat su uradili predstavnici vlade, EU i nemačkog ministarstva za transport. Prema rečima savetnika na projektu Gabriele Fric, usaglašavanje tih zakona preporučeno je kao prioritetno, dok bi do kraja 2009. godine trebalo izmeniti i zakon o žičarama i o bezbednosti železničkog saobraćaja.

Državni sekretar Ministarstva infrastrukture Mihajlo Marković kazao je na predstavljanju da do kraja godine na dnevnom redu skupštine treba da budu Predlog zakona o bezbednosti u drumskom saobraćaju i izmene Zakona o bezbednosti železničkog saobraćaja.

On je rekao da će rokovi za usaglašavanje zakona biti pomereni za tri meseca do pet meseci zbog dugog formiranja vlade, ali i istakao da su rokovi u slučaju Srbije otežavajuća okolnost jer zavise i od političkih uslova, a ne samo od tehničkih.

Govoreći o vodnom saobraćaju, Marković je kazao da će ta oblast verovatno biti regulisana novim zakonom.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras ocenio je da je tvining projekat dobra osnova za solidnu reformu srpskih zakona u oblasti saobraćaja i naglasio da bi ga trebalo uključiti u opšti akcioni plan za usaglašavanje zakona Srbije sa propisima EU.

LDP uputio u proceduru zakon protiv diskriminacije

Poslanička grupa Liberalno demokratske partije uputila je danas u skupštinsku proceduru po hitnom postupku predlog zakona protiv diskriminacije, kojim su definisani i mehanizmi za borbu protiv diskriminisanja i kazne za počinioce.

"Ovaj zakon čine posebno aktuelnim događanja koja se vezuju za nasilje u porodici, nad decom i ženama i izazivanje nacionalne i rasne netrpeljivosti", rekao je šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima zakon je aktuelizovalo i afirimisanje ideja kojima se ugrožavaju ljudska prava i slobode kao što su ideje neonacizma i fašizma.

Predloženim zakonom, kako je naveo, Romi, gej populacija, pripadnici nacionalnih manjina, osobe sa hendikepom, građani i građanke Srbije zaštićeni su od svih oblika političke netrpeljivosti koja ugrožava normalnu budućnost Srbije.

Zakon o rakiji u Skupštini Srbije početkom 2008.

Predlog zakona o rakiji trebalo bi da uđe u skupštinsku proceduru u prva tri meseca naredne godine, najavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Tim zakonom, koji je u izradi, trebalo bi da se unapredi proizvodnja tog pića u svim segmentima, rekla je prlikom najave Rakija festa savetnik za alkoholna pića u Ministarstvu poljoprivrede Milica Stojanović.

Ona je navela da će novinu u zakonu predstavljati registracija svih proizvođača rakije - i onih koji proizvode samo za svoje potrebe i onih koji stavljaju rakiju u promet. Prema rečima Stojanovićeve, to je neophodno kako bi se znalo kakva se rakija proizvodi i u kolikim količinama, da bi se na osnovu toga mogla planirati strategija razvoja u toj oblasti.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede zadužen za odnose sa javnosću Dušan Katić kazao je da Srbija sa Ekonomskom komisijom EU pregovara o zaštiti imena "srpska šljivovica", tako da nijedno piće iz neke druge zemalje neće moći da ponese ime "šljivovica", ukoliko uz njega nije navedeno i geografsko poreklo rakije.

Katić je kazao da se pregovara o zaštiti kuvane rakije pod nazivom "šumadijski čaj" kao brenda, kao i lozovače iz Pomoravlja, srpske lozovače, timočke lozovače, smederevske lozovače, lincure iz Šumadije, župske lincure, pirotske lincure, travarice iz Homolja, travarice iz Toplice.

U proceduri zaštite pred Ekonomskom komisijom EU je i "vinjak" o čijem imenu treba da se usaglase Srbija i Francuska koja proizvodi "konjak".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.