Ajvar ljut na cenu

Izvor: S media, 21.Sep.2010, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ajvar ljut na cenu

Da li je isplativo punjenje tegli sa zimnicom kod kuće? Domaći ajvar i do šest puta jeftiniji. Prodaja znatno opala na Kvantašu. Povrće u Beogradu i za petinu skuplje.

SEZONA pripreme zimnice uveliko je počela, ali izgleda da je malo koja domaćica “zasukala rukave”, pošto je beogradski Kvantaš i dalje slabo posećen. Paprene cene povrća i voća teraju ih da kupuju na kašičicu, pa će tegle u mnogim domaćinstvima ove zime ostati prazne. One domaćice koje “nategnu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kaiš“ i odluče da u svojoj režiji napune ostavu, pet kilograma domaćeg ajvara koštaće koliko i tegla najboljeg kupovnog od 550 grama.

SEZONA AKCIJA

Ove sezone domaćice imaju malo razloga da zasuku rukave i pripreme zimnicu. Cene povrća i voća su paprene, pa je često povoljnije kupiti gotovu zimnicu, mada su specijaliteti iz kuhinje daleko kvalitetniji. Udarna sezona za zimnicu startuje krajem septembra i početkom oktobra, pa se mnogi još presabiraju i čekaju sniženja u hipermarketima, gde mogu da nabave povoljnije zimnicu i to na poček.

Cenu na kvantaškoj pijaci naročito drže osnovni “sastojci” zimnice - paprika i paradajz. Iako trgovci tvrde da su cene iste kao lane, prodaja je višestruko opala. Istina je da tegla od 700 grama ajvara može da se nađe i po ceni od 100 dinara, ali njegov kvalitet ne može da se poredi sa “domaćom radinošću”. Kilogram najskuplje paprike na Kvantašu je 50 dinara, pa za istu količinu kupovnog, uštedi se blizu 30 dinara na domaćem.

- Ranije sam ostavljala po stotinu litara paradajza, a sada svega dvadesetak litara - kaže Nada Zorkić iz Ugrinovaca. - I ajvar sam prepolovila, pa napunim najviše 30 tegli. Da bih napravila zimnicu kao nekad - ajvar, turšiju, sok, slatko, džem, kuvani paradajz i kiseli kupus, teško da bi me podmirila i cela plata.

BURE TURŠIJE

Za 15 kilograma turšije potrebno je: četiri kilograma krastavca, tri kilograma karfiola, dva kilograma šargarepe, dva kilograma zelenog paradajza i četiri kilograma paprike. Uz sve ovo potrebni su konzervans, vinobran, 300 grama esencije, 400 grama soli i 10 litara vode. I, naravno, bure od najmanje 25 litara, a sve ovo koštaće vas oko 1.500 dinara. Za 20 kilograma ajvara potrebno je duplo više paprike, dok u pinđur ide i plavi patlidžan, koji na veliko može da se kupi po ceni od 50 do 60 dinara za kilogram.

Retki kupci koji su se u ponedeljak mogli sresti na Kvantašu kupovali su uglavnom kupus koji se prodaje na džakove od 10 kilograma po ceni od 20 do 25 dinara po kilogramu. U zavisnosti od prodavca, paradajz se nudio za 40 do 45 dinara, a najmanja količina je 10 kilograma. Papriku prodaju “na kutiju”, a iznosi od 40 do 55 dinara po kilogramu. Ipak, kupovina kod pojedinih trgovaca je nezahvalna, jer je moguće dobiti “mačku u džaku”. Osim toga, većina vaga za merenje nije baždarena, pa se neretko dešava da kupac ostane “kratak” i za desetak kilograma. Zato se mnogi odlučuju na kupovinu na gradskim pijacama, gde za 30 do 100 odsto višu cenu, crvene paprike, paradajz i ostale namirnice mogu da biraju.

Ko se odlučio na spremanje poslastica za zimu, još može da nađe šljive po ceni od 50 dinara, breskve su 65, a kajsije su prošle. I kuvanje džema na šporetu isplativije je od tri do šest puta nego džem na rafu.



N. V. B. - B. Ca.

Kvantaš u unutrašnjosti


Cene pojedinih vrsta povrća u unutrašnjosti Srbije nešto su povoljnije. Tako recimo, u Nišu i Kraljevu kilogram kupusa “na veliko” najčešće košta 15 dinara, dok je u Novom Sadu 25, koliko staje i u Beogradu.

Međutim, paprika i paradajz imaju gotovo ujednačene cene i za sada se na kvantaškim pijacama u Nišu i Kraljevu kreću oko 40, dok je 50 dinara kilogram u Novom Sadu. Breskve su u rasponu od 50 do 70, a šljive se mogu kupiti od 20 do 25 dinara. (D. M.)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.