Ahtisarijev plan ne utiče bitno na opredeljenje birača

Izvor: Politika, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisarijev plan ne utiče bitno na opredeljenje birača

Istraživanje agencije "Faktor plus" pokazuje da bi oko šest odsto birača drugačije glasalo da su znali za sadržinu plana

Predlog plana za rešavanje statusa Kosova i Metohije, koji je nedugo po okončanju parlamentarnih izbora u Srbiji, Beogradu predstavio specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Marti Ahtisari, mogao je da utiče na ishod izbora – da je iznet u javnost pre njihovog održavanja. Ipak, ostaje nedoumica u kojoj bi meri Ahtisarijev plan izmenio raspoloženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << birača u Srbiji.

Rezultati istraživanja koje je za naš list uradila agencija "Faktor plus", istina na nešto manjem uzorku, od 1.000 ispitanika (istraživači veruju da je uzorak od 1.600 ispitanika najpouzdaniji), pokazuju da građani Srbije, ne računajući Kosmet, ne bi bitnije menjali političku orijentaciju da je Ahtisari svoj plan predstavio pre izbora. Više od 85 odsto ispitanika izjasnilo se da ne bi menjali izborno opredeljenje, osam odsto bi to možda učinilo, a 6,4 procenta bi sigurno glasali za drugu stranku da su znali šta će specijalni predstavnik da donese u torbi.

Tomislav Nikolić, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, za koju mnogi veruju da bi dobila više glasova da je Ahtisari ranije predstavio plan, za "Politiku" kaže:

– Neću da pravim spekulacije šta bi bilo, ali je to trebalo da se zna pre izbora, jer bi taj plan odlučujuće delovao na birače. Taj plan nije nastao u periodu između 21. januara i 2. februara kada je obelodanjen, već je, kao integralni tekst, postojao mnogo ranije. Bitno je bilo da građani budu sa njim upoznati i niko nije smeo da prećutkuje tu činjenicu. Lično sam gledao na televiziji Vuka Draškovića, kada je izjavio da se kaje što je prihvatio sugestiju Tadića i Koštunice da plan bude objavljen posle izbora i što je učestvovao u tome. I sam Ahtisari je izjavio da su predsednik i premijer znali za plan još 10. novembra.

Iako nije želeo da se izjašnjava kojoj stranci bi ranije predstavljanje plana išlo u prilog, Tomislav Nikolić kaže:

– Zamislite one koji se oslanjaju na Evropsku uniju, a onda odjednom saznaju da im EU uzima KiM. Mislim najviše na birače koji su se opredelili za DS i DSS, a nisu imali pred sobom bitnu činjenicu da se te stranke oslanjaju na otimače Kosmeta. Da sam se našao na mestu Tadića ili Koštunice, uvek bih rekao građanima istinu, ma koliko ona bolna bila i po mene samog. Grdno su pogrešili što to nisu sami saopštili. DSS-u je sada postalo jasno da radikali nisu ništa izgubili, već samo dobili time što nisu svrstani u "demokratski blok".

I potpredsednik Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović veruje da bi obelodanjivanje Ahtisarijevog plana "svakako uticalo" na raspoloženje birača:

– Ako je plan postojao i pre izbora, u šta nisam siguran, bilo bi mnogo korektnije da je iznesen tada, ili posle formiranja vlade, a ne u međuvremenu. Lično smatram da je ovo Ahtisarijev pokušaj da se u ovom interregnumu odradi taj nečasan posao. Jer, zašto nije pričekao do formiranja vlade? Državni vrh svakako nije znao pre izbora za sadržaj tog plana, što potvrđuju i tadašnje izjave njegovih pomoćnika da plan još nije gotov.

Analitičar Zoran Lutovac, član Političkog saveta Demokratske stranke, ukazuje da "Ahtisarijev plan podrazumeva da su se promenile međunarodne okolnosti, a ne stavovi stranaka":

– Sigurno je samo da bi objavljivanje plana uticalo na to da se Kosovo i Metohija nađe u središtu predizborne kampanje, a kako bi to uticalo na građane – možemo samo da pretpostavljamo, ali ne i da pouzdano tvrdimo. Imali bismo, u tom slučaju, i već poznatu situaciju "upravljanja emocijama" i pokušaje da se neka druga pitanja "prekriju" Kosovom. Ali, sve su to samo pretpostavke. Sigurno je da Tadić i Koštunica nisu mogli da znaju za sadržaj plana pre nego što je objavljen.

Sociolog Zoran Avramović, naučni savetnik, slaže se da bi "verovatno došlo do nekih promena u raspoloženju biračkog tela", ali ne veruje da bi te promene bile drastične:

– Poseta Ahtisarija i njegov plan uklapaju se u zapadnu politiku koja se na taj način kreira već nekoliko godina, pa se ne može reći da je sada on "iskočio". Mislim da bi radikali, u slučaju da je plan objavljen pre izbora, ili da sada dođe do njihovog ponavljanja, dobili maksimalno oko 35 odsto glasova. Koalicija oko LDP-a ne bi u tom slučaju prošla cenzus, jer bi im se birački korpus umanjio za oko jedan procenat.

Analitičar Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa, takođe veruje da bi ranije objavljivanje plana sigurno promenilo "biračku sliku" u Srbiji:

– Možda ne drastično, ali bi dodalo sigurno radikalima i delimično SPS-u. Smanjilo bi u određenoj meri broj glasova strankama koje se izjašnjavaju kao proevropske, a koaliciju oko LDP-a bi verovatno ostavilo ispod cenzusa. Oštećen bi bio DS i, nešto manje, DSS. To je poruka koja se, među građanima Srbije, razume na sledeći način: evropski i američki partneri ovakvim stavovima o Kosovu bukvalno kažnjavaju proevropske i proameričke partije, što bi dovelo do razočarenja i veće apstinencije. Verujem da je o planu isto toliko znao i Nikolić, kao i Koštunica i Tadić, na osnovu onoga što je i pre bilo dostupno javnosti. Ja sam za taj plan o "kažnjavanju Srbije" oduzimanjem Kosova čuo još 1999, a ne verujem da je Ahtisari našim vlastima bilo šta dostavljao nezvanično.

Bojan Bilbija

[objavljeno: 16.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.