Izvor: B92, 28.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisarijev plan ako nema dogovora

Beograd, Priština, Beč -- Zvanični Beograd još nije izašao u javnost sa idejama o rešenju statusa Kosova koje će predložiti tokom susreta sa "trojkom".

Za međunarodnu zajednicu pregovarački proces u Beču, koji je ograničen na 120 dana, već je počeo i završiće se izveštajem Kontakt-grupe generalnom sekretaru UN 10. decembra. Ambasador Velike Britanije u Srbiji Stivan Vordsvord za B92 kaže da, ukoliko se dve strane ne dogovore, ostaje samo da se primeni plan Martija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti.

"Pregovori se dešavaju zbog osećaja u nekim zemljama da je potrebno odvojiti još vremena kako bi se pronašlo kompromisno rešenje. Videćemo kako će to ići", kaže ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort za B92.

"Na obema stranama je da predlože nove ideje, a uloga trojice posrednika je da olakšaju razgovore između dve strane, da vide šta bi mogle da budu alternative", kaže on.

"Dakle, u decembru ćemo videti da li je kompromis moguć i, ako ne bude napretka, jasno je da nam ostaje ono što je na stolu – a to je Ahtisarijev plan", kaže ambasador.

Vordsvort kaže da ne razume izjave koje su prethodnih dana stizale od članova vlade iz stranke premijera Vojislava Koštunice da Zapad podržava Ahtisarijev plan kako bi na Kosovu stvorio NATO-državu.

"U Ahtisarijevom planu NATO ima samo jedan ulogu - bezbednosnu. Mnogo veću ulogu ima Evropska unija - organizacija policijske misije, kao i imenovanje civilnog administratora, koji ima ovlašćenja da se direktno umeša u politiku nezavisnog Kosova, da ispravlja pogrešne odluke i, ako je potrebno, otpušta članove vlade", kaže on.

"Dakle, EU, a ne NATO ima značajnu ulogu. To bi u stvari mogla da bude država EU, ali ja stvarno ne razumem te priče o NATO-državi. To nema smisla", rekao je on.

U međuvremenu, portparol Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević ocenio je da "albanski separatisti" razumeju stavove britanskog ambasadora Stivena Vordsvorta kao "podršku za jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova do kraja godine".

Dodao je da je "svima poznato da je Ahtisarijev plan u Savetu bezbednosti propao".

"U Beču i o statusu"

Beograd i Priština oformili su pregovaračke timove za predstojeće razgovore sa međunarodnom trojkom za Kosovo u Beču 30. avgusta.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić tvrdi da je pregovaračka trojka za status Kosova prihvatila je predlog Beograda da se na sastanaku u Beču razgovara o statusu Kosova.

"U ovom trenutku je važno da je trojka stavila status na dnevni red zato što je razgovor o statusu ono što smo tražili", kazao je Beti Samardžić. On je rekao da je dnevni red koji je danas stigao za Beograd i prihvatljiv i ohrabrujući.

Sa druge strane, premijer Kosova Agim Čeku izjavio je da Kosovo očekuje proglašenje nezavisnosti i traži od svojih zapadnih partnera da ga priznaju odmah po završetku pregovora sa Beogradom - 10. decembra.

Čeku je, uoči pregovora u Beču, rekao da će Kosovo ostati stabilno područje, ukoliko ga zapadne zemlje budu brzo priznale kao "novu evropsku državu", prenose agencije.

Čeku je naglasio da, ukoliko pregovaračka trojka posle 10. decembra vrati proces pregovaranja u Ujedinjene nacije, jedina mogućnost jeste proglašenje nezavisnosti i priznanje te nezavisnosti.

Pregovarački timovi

U Beč će, osim Samardžića, ići i ministar spoljinih poslova Vuk Jeremić i saradnici oba ministra, čija će imena kasnije biti objavljena.

Kosovski pregovarački tim će u Beč ići na najvišem nivou. Delegaciju će predvoditi predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, a u njoj će biti i predsednik parlamenta Kolj Beriša, premijer Agim Čeku i predsednici opozicionih stranaka DPK i ORA Hašim Tači i Veton Suroi.

U delegaciji su i koordinator radnih grupa za pregovore Bljerim Šalja i portparol tima Skender Hiseni koji je kazao da će "trojci" biti preneti stavovi da se tokom 120 dodatnih dana pregovora ne može ponovo pregovarati o nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Kosova.

Prema rečima Hisanija, pri donošenju odluke da Prištinu predstavlja najjači tim nije se vodilo računa o tome ko će predstavljati Beograd.

"Beograd nema interes da Kosovo brzo postane država, dok je interes za državu na Kosovu izuzetan", kazao je Hiseni, kao i da dolazak najviših kosovskih lidera u Beč pokazuje ozbiljnost i značaj koji oni poklanjaju procesu koji je od životne važnosti za Kosovo.

"Tim 'Jedinstva' smatra da bi nila fatalna greška kada bi stavovi na Kosovu zavisili od onog što se dešava u Beogradu", kazao je Hiseni.

U prištinskim medijima se može čuti i da bi kosovski tim mogao načiniti iznenađenje predlogom za albansko-srpsko pomirenje na nivou dve suverene države. O tome je u jučerašnjem radio obraćanju građanima Kosova između redova govorio i premijer Agim Čeku.

"Beograd zanemario javnost"

Sastanak u Beču, iako je samo konsultativni, ima svoju političku težinu i Beograd je to trebalo da shvati, kaže Dušan Janić iz Foruma za etničke odnose, navodeći da će i ovaj sastanak pokazati koliko je koja strana spremna da se angažuje u rešavanju kosovskog problema.

Razlika u nivou funkcija predstavnika Beograda i Prištine ostaviće utisak na međunarodnu javnost, a taj utisak, ističe Janjić, neće koristiti interesima Srbije.

"Ono što beogradski pregovarači zanemaruju od kad traju pregovori je javnost. Sigurno je da će Priština ovaj put pridobiti javnost Evrope i Amerike koja bude gledala CNN, a da Beograd to neće uspeti", smatra on.

"To nije nikakav odnos prema kvalitetu ljudi koji idu već odnos prema funkcijama i onome što oni predstavljaju. Priština predstavlja ne samo albanski pokret i ne samo kosovske institucije, već i težnju za državom, a Beograd se predstavlja samo delom izvršne vlasti", navodi Janjić.

Stručnjaci Kontakt-grupe u Beču 29. avgusta

Pre sastanka u Beču 30. avgusta, u Beču će se sastati Kontakt-grupa na nivou stručnjaka za zapadni Balkan, javlja agencija Beta.

Direktori za Zapadni Balkan u ministarstvima spoljnih poslova zemalja članica Kontakt-grupe će razmotriti sve dosad preduzete korake koji bi, uz posredovanje "trojke" Kontakt-grupe, trebalo da otvore put neposrednim pregovorima Beograda i Prištine o prihvatljivom i održivom rešenju za kosovski status, rekli su diplomatski zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni.

Posrednička "trojka" bi 30. avgusta u Beču najpre razgovarala s delegacijom kosovskih Albanaca, koja bi se potom odmah vratila u Prištinu, a posle bi se sastala i sa delegacijom Beograda.

Donedavno se u krugovima Evropske unije tvrdilo da osim "koncepta" Martija Ahtisarija, kao osnove za pregovore Beograda i Prištine o statusu Kosova, nema novih jasnijih zamisli o rešenju kosovskog problema, s obrazloženjem da se prevashodno čeka na što brži i što opipljiviji rezultat dijaloga srpske i albanske strane.

Sada izgleda kao da se razmišlja i o nekim bitnim "dopunama" Ahtisarijevog plana, pa i, možda, nekom novom pristupu sveukupnom mogućem rešenju za kosovski status i stabilizaciju celog regiona, a sa ciljem da se svakako obezbedi i neometano pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

Diplomatski izvori u Briselu navode da u ovom trenutku nema još ničega opipljivog u tom smislu i da treba sačekati prve rezultate posredovanja "trojke" Kontakt-grupe na sastanku u Beču, 30. avgusta, i neformalni sastanak šefova diplomatija EU, 7. i 8. septembra u Portugaliji, na kojem će jedna od ključnih tema biti Kosovo.

Evropske diplomate napominju da će tek posle 120 ili više dana pregovora biti razmotreno da li je, u slučaju da nema dogovora, zaista neminovno u nekom vidu primeniti Ahtisarijev plan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.