Izvor: B92, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisari sprema dokument

Strazbur, Priština, London -- Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari radi na predlogu rešenja za Kosovo.

Za sada ipak nije određen datum kada bi trebalo da preda dokument Kontakt-grupi ili Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Kako je izjavio predstavnik Ahtisarijeve kancelarije Remi Durlo, Kontakt-grupa je ohrabrila Ahtisarija da počne rad na dokumentu u kom će predložiti rešenje.

"Ne znam je li on počeo pisanje dokumenta, ali znam da na predlogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešenja radi još od novembra prošle godine i razgovori su stalno u toku", rekao je Durlo.

Prištinski Ekspres piše, pozivajući se na izvor iz Kontakt-grupe, da će Ahtisari u novembru dostaviti dokument Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija i da će u njemu predložiti da Kosovo dobije nezavisnost sa ograničenim suverenitetom, uz garancije za srpsku manjinu, koje će nadgledati EU i NATO.

Ahtisari je u dokumentu, kako se tvrdi, naveo da je Srbija zbog istorijskih razloga izgubila pravo da vodi Kosovo, odnosno zbog rata i gaženja ljudskih prava, i da Rezolucija Ujedinjenih nacija 1244 ne isključuje nezavisnost.

Gardijan: Kosovo je sledeća Zapadna obala

Pretnja da će situacija na Kosovu iz postkonfliktne preći u sukob niskog intenziteta nikada nije bila ovako ozbiljna, piše danas britanski dnevnik "Gardijan" u članku "Da li je Kosovo sledeća Zapadna obala?".

"Na površini, sve ide po planu", piše komentator "Gardijana" i navodi da su "međunarodni zvaničnici već izradili nacrt zaključaka" sa bečkih pregovora srpske i albanske strane.

Po tom scenariju, dodaje list, Kosovo neće biti ni suvereno ni zavisno od Srbije, nego će ostati međunarodni protektorat "sa novim starateljem: EU umesto UN".

"Albanska većina će nastaviti da se pretvara da je država, ali bez glavnih atributa vlasti nad teritorijom i bezbednosnim pitanjima i bez spoljnog priznanja", piše londonski dnevnik.

Srpska zajednica će, kako se navodi, uživati visok stepen samouprave, u skladu sa planom kojim će biti stvorene političke veze sa Beogradom i virtualni zidovi koji će ih odvajati od većinskog stanovništva, a pravoslavne crkve postaće vlasnice zemljišta u zaštićenim zonama koje će oko njih biti uspostavljene.

Za bezbednost će se brinuti vojnici NATO-a, a vladu će voditi međunarodne birokrate iz EU i SAD, dodaje "Gardijan".

"Na papiru, gore opisano rešenje izgleda kao dobar put da se garantuju stabilnost i poštovanje ljudskih prava u situaciji gde suprotstavljene strane žele istu teritoriju. Ono može čak izgledati i kao dobra ponuda za obe zainteresovane strane, pošto se od njih očekuje da naprave ustupke i za to dobiju proporcionalne nagrade", piše list.

Nažalost, ocenjuje "Gardijan", po takvom scenariju Kosovo bi "suviše ličilo na Zapadnu obalu, sa potencijalnim nasiljem koje uz nju ide".

List podseća da su nedavni nasilni incidenti odbacivani kao nevažni i da su zvaničnici u osudama ponavljali da neće dozvoliti nasilnicima da ucenjuju diplomatski proces koji je u toku.

"Ta retorika je ispravna, ali pitanje koje je pokrenuto ovde ne važi. Svako ko poznaje krizu na Kosovu zna da nasilje nije samo manifestacija ekstremnih ideja, nego i pokazatelj uslova koji su i izazvali konflikt - volje albanske većine za nezavisnošću i odbijanja Srbije da se odrekne Kosova. Ti uslovi su i dalje prisutni i sadašnje tenzije su rani znaci problema koji će uslediti", ocenjuje "Gardijan".

List navodi da je nezavisnost "želja duboko usađena u srca svih Albanaca" i da će poricanje te aspiracije "pojačati zabrinutost većine na Kosovu za svoj identitet", zbog čega bi se mogla okrenuti protiv manjine, što "nije dobar ishod za bezbednost srpske zajednice".

"Gardijan" ocenjuje da "Kosovo nije islamističko društvo" i da je "zabrinutost za opstanak hrišćana u novoj državi Kosovo umnogome preterana".

Sve zajednice na Kosovu, prema oceni lista, smatraju da uvođenje društvene i političke organizacije kakva postoji na Zapadnoj obali, ne bi bio pravi put za izgradnju "normalne zemlje" i zato će "plan morati da bude ponovo skrojen, ali ovoga puta ne u Beču, nego u Prištini".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.