Izvor: B92, 15.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisari sa ambasadorima OEBS-a

Beč, Beograd, Brisel -- Izaslanik UN-a za status Kosova Marti Ahtisari sastao se sa Stalnim savetom OEBS-a u vezi s konačnim statusom Kosova.

Na sastanku iza zatvorenih vrata, koji je trajao oko sat vremena, Ahtisari je upoznao ambasadore OEBS-a o napretku svog rada u iznalažanju rešnja za status Kosova, rekao je portparol Kancelarije specijalnog izaslanika Remi Durlo.

Portparol UNOSEK-a je dodao da "pretpostavlja da je na sastanku akcenat bio na ulozi OEBS-a u čitavom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procesu". Specijalni izaslanik UN sutra će otputovati u Italiju, gde će se sastati sa zvaničnicima te zemlje.

Ahtisarijeva portparolka Hua Đijang u intervjuu za B92, na pitanje dokle se stiglo sa izradom dokumenta o statusu Kosova, kaže da je još rano reći šta će biti u dokumentu i kakav će biti budući status.

"Moramo da sačekamo da obe strane budu upoznate s tim, jer smatramo da one prvo moraju da znaju sadržaj predloga, pre nego što ga javno objavimo", kaže ona.

Hua Đijang: Ono što mogu da kažem jeste da nikoga neće iznenaditi što će na Kosovu i dalje biti prisutna međunarodna zajednica, i posle rešenja statusa. Sigurna sam da ste čuli da da će NATO ostati na Kosovu, Evropska unija će imati važnu ulogu, OEBS će nastaviti sa radom, tako da će međunarodna zajednica i dalje biti prisutna.

B92: Kada je gospodin Ahtisari odlučio da ipak sačeka kraj izbora u Srbiji da bi obelodanio plan, da li je na umu imao unutrašnje prilike u Srbiji, odnosno mogućnost da Srpska radikalna stranka iskoristi Kosovo kao argument protiv demokratskog bloka, ili su neke druge okolnosti uticale na takvu odluku?

Hua Đijang: Srpski izbori su unutrašnja stvar Srbije i mi nemamo ništa s tim. Mi se nikada nećemo mešati u unutrašnju politiku Srbije – to moram da pojasnim.

Ali, s druge strane, tu je odluka da se odloži proces za mesec dana, jer svi smo znali za stav Kontakt grupe da rešenje treba naći do kraja godine, ali zbog situacije na terenu, specijalni predstavnik je nakon razgovora sa Kontakt grupom odlučio da pomeri rok za rešenje", kaže ona.

Tako Srbija može da ima izbore, a posle toge dokument će biti prezentovan obema stranama. To nema nikakve veze sa vašim unutrašnjim pitanjima, mi nemamo ništa s tim, i ne želimo da imamo ništa s tim.

B92: Bilo bi zanimljivo za naše gledaoce i slušaoce da nam kažete, na kraju svog mandata kao portparolka gospodina Ahtisarija, kakav je vaš utisak o dva pregovaračka tima. Da li, po vašem sudu, u timovima sede stručni ljudi za koje biste rekli da imaju strategiju i da razumeju situaciju ili se, pak, razgovori svode na neargumentovane rasprave političara?

Hua Đijang: "To vam privatno mogu reći."

"Bez jednostrane nezavisnosti Kosova"

Evropska unija i NATO su danas stavili do znanja da u procesu rešavanja statusa Kosova "ne sme biti jednostranih poteza". Zvaničnici u EU i sedištu NATO-a su se time osvrnuli na izjave i zahteve albanskih političkih prvaka na Kosovu da se bez odlaganja proglasi nezavisnost te pokrajine.

Funkcioner u sedištu Atlantskog saveza, koji je želeo da ostane anoniman, preneo je agenciji Beta stav NATO-a da nijedna strana na Kosovu ili drugde ne sme davati izjave o jednostranim potezima i, kako je dodao, "u toku je proces koji se mora slediti".

Neprihvatljivo bi bilo jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, jer je to suprotno naporima međunarodne zajednice, Kontak grupe i Ujedinjenih nacija, koje nastoje da se dogovorom dođe do rešenja za status pokrajine, rekli su zvaničnici EU u Briselu.

Funkcioneri u sedištu Atlantskog saveza su agenciji Beta preneli da je stav NATO-a da "nikakvih jednostranih poteza ne sme biti" u toku sadašnjeg procesa utvrđivanja statusa Kosova.

Kristina Nađ, portparol evropskog komesara Olija Rena, izjavila je da se u rešavanju kosovskog pitanja moraju u potpunosti poštovati "odrednice Kontakt grupe da nijedna strana ne sme činiti jednostrane poteze".

Ceo postupak traženja rešenja za Kosovo bi bio ugrožen i zakočen i zato što Ahtisari ima podršku Kontakt grupe, EU I UN u nameri da posle izbora u Srbiji svoj predlog statusa najpre da na uvid albanskoj i srpskoj strani, pa da potom, uz njihove moguće sugestije, "zaokruženi predlog" podnese Savetu bezbednosti UN, stavili su do znanja diplomatski izvori u Briselu.

Vođstvo kosovskih Albanaca, kako je rečeno, nikako ne može očekivati da će "samoproglašenje" nezavisnosti Kosova priznati evropska dvadesetpetorica.

"Rešenje odmah posle izbora"

Sjedinjene Američke Države podržavaju odluku specijalnog izaslanika Ujedinjenih Nacija Martija Ahtisarija da odloži podnošenje svog predloga za rešenje konačnog statusa Kosova do parlamentarnih izbora u Srbiji, s tim da on bude podnet bez daljeg odlaganja odmah posle izbora.

U saopštenju Stejt departmenta, koje prenosi Glas Amerike, ukazuje se da je vreme da se proces pronalaženja rešenja za status Kosova privede kraju i ističe da Sjedinjene Države veruju da će preporuke Ahtisarija uključiti adekvatne mehanizme za zaštitu prava svih strana i predstavljati osnovu za održivo rešenje. Takođe se kaže da rešenje statusa Kosova mora da unapredi regionalnu stabilnost, ubrza napredovanje Kosova i Srbije ka evro-atlantskim institucijama i bude prihvatljivo za narod Kosova.

Samardžić: Jača diplomatska aktivnost

Koordinator pregovaračkog tima Beograda o statusu Kosova Slobodan Samardžić najavio je za B92 da će u periodu do izbora u Srbiji zvanični Beograd intenzivirati svoju diplomatsku aktivnost.

On kaže i da sada treba očekivati i pojačavanje aktivnosti između SAD i Rusije, kao i unutar zemalja Evropske unije. "Mi ćemo tu biti vrlo aktivni, gledaćemo da opet obiđemo te zemlje i da razgovaramo s njima kao što smo to činili prošlog leta", kaže on.

"Ja mislim da su te misije bile vrlo uspešne, čak i kod onih koji su bili protiv naših interesa u tome, mislim na SAD. Prosto, vreme treba iskoristiti da se što više elemenata saglasnosti prethodno uspostavi i da se okrene list, dakle, da se počne sa pravim pregovorima, ovo što je Ahtisari do sada radio je zapravo simulacija pregovora", kaže Samardžić.

O diplomatskim aktivnostima i stavovima Prištine čitajte u posebnom tekstu.

Flajner: Odlaganje prilika za pregovore

Savetnik pregovaračkog tima Beograda za status Kosova Tomas Flajner ocenio je da će odlaganje predstavljanja plana Ahtisarija biti prilika za nastavak pregovora Beograda i Prištine.

Flajner je za Večernje novosti ocenio da je pregovarački proces tek počeo i da je sada potrebno razgovarati o mnogo detalja o kojima nije bilo reči do sada.

On je ocenio i da nalaženje rešenja ne može da se završi za nekoliko meseci, ali da ga mogu naći samo dve strane, sporazumno.

"Ahtisari treba da kontroliše pregovarački proces, određuje termine sastanaka, ali ne i da preuzima kontrolu nad sadržajem pregovora. Beograd i Priština treba da brinu o sadržaju", kaže Flajner.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.