Izvor: B92, 28.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisari pesimista oko pregovora

Ljubljana -- Marti Ahtisari nove pregovore Beograda i Prištine ocenio kao neobećavajuće.

Specijalni izaslanik UN za Kosovo je u intervjuu za slovenačku POP TV rekao da mu, sa obzirom na javne izjave predstavnika Beograda i Prištine, predstojeći pregovori o statusu Kosova, ne izgedaju obećavajuće: "Srbija je čak promenila i ustav i dala jako stroga uputstva svojim pregovaračima. Ni stav Kosova se nije promenio."

Najave mogućeg jednostranog proglašenja nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova Ahtisari vidi kao neozbiljne i preuranjene i kaže da ni SAD, ni bilo ko drugi, u ovom trenutku, ne namerava da prizna bilo koga: "Mislim da niko ni ne razmišlja o jednostranim merama."

Na pitanje kako susedne zemlje, odnosno zemlje na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, učestvuju u traženju rešenja za Kosovo, Ahtisari navodi primer Albanije, u kojoj je nedavno bio i koja želi da bude aktivna po tom pitanju, ali ne i akter, što on smatra jako pametnim pristupom. Istovremeno Marti Ahtisari želi da bi glavni akter u traženju rešenja za Kosovo bila EU.

U svom intervjuu, Ahtisari kaže i da nema kristalnu kuglu da vidi budućnost, ali da je svoje mišljenje o Kosovu zapisao u svom predlogu, u kom je predložio kontrolisanu nezavisnost Kosova.

"Kosovske vlasti bi bile pod nadzorom međunarodne zajednice, dok ne bi dokazale da ispunjavaju i druge zahteve, poput recimo onog o poštovanju ljudskih prava", kaže Ahtisari za slovenačku televiziju i dodaje: "Naravno da bi konačni rezultat bio nezavisno Kosovo."

"Mudre akcije Beograda"

Spoljnopolitičke akcije Beograda bile su veoma mudre, Srbija je uspela da pridobije Rusiju i u neku ruku podeli Evorpsku uniju što je rezultiralo današnjom situacijom, ocenio je profesor na Nacionalnom vojnom koledžu u Vašingtonu i stručnjak za Balkan Roj Staford.

"Moj stav je da će Rusija postupiti u skladu sa svojim nacionalnim intresima. Mada je to možda preoštro rečeno u ovom slučaju, možda je Srbija samo marioneta u rukama Rusije", kazao je on za Glas Amerike.

Straford navodi mogućnost da Rusija koristi pitanje Srbije i Kosova za svoje šire spojnopolitičke interese, "posebno u pogledu povratka na svetsku političku scenu kao velike sile", ali i za rešavanje spornih pitanja u svom regionu.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica je želela da se pitanje statusa Kosova reši u Savetu bezbednosti UN u skladu sa Ahtisarijevim planom.

"Koliko ja znam to je bila posebno jaka želja Evropljana, pošto će oni stacionirati najveći broj vojnika i verovatno preuzeti glavnu odgovornost za dalji razvoj događaja na Kosovu", kazao je on.

"U ovoj fazi, podela Kosova se zvanično ne razmatra, mada će najverovatnije konačno rešenje biti 'de fakto' podela na deo severno od reke Ibra koji će ostati deo južne Srbije i preostali deo. Dakle, podela ostaje mogućnost", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.