Ahtisari nije iznenađen Rezolucijom

Izvor: B92, 15.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisari nije iznenađen Rezolucijom

Nije iznenađen: Marti Ahtisari

Beograd -- Ahtisari nije iznenađen što je usvajanjem Rezolucije Srbija odbacila njegov plan za Kosovo. Koštunica: Rasparčavanje opasno.

Premijer Srbije je još jednom ponovio da Srbija mora da upozori na posledice koje će uslediti u slučaju da Kosovo dobije nezavisnost. A Evropska unija navodi da ceni odluku Srbije da učestvuje na pregovorima u Beču, a da je sasvim razumljivo da će svaka strana izneti svoje stavove.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari u izjavi za AP kaže kako smatra da je "vrlo malo verovatno" da će Srbija i kosovski Albanci postići kompromis u pogledu statusa te pokrajine, kao i da su dve strane "prilično ukopane" u svojim pozicijama.

Izaslanik UN-a je, međutim, rekao da nije iznenađen žestokim protivljenjem Srbije. "Mislim da niko nije očekivao da će srpski parlament da kaže: Pozdravljamo nezavisnost Kosova", rekao je Ahtisari.

Vojislav Koštunica u Orašcu (FoNet)

Premijer Srbije Vojislav Koštunica kaže da Srbija mora na vreme da upozori na opasne i dalekosežne posledice rasparčavanja jedne demokratske i evropske države.

Koštunica je u Orašcu na proslavi Dana državnosti Srbije rekao i da je rešenje statusa Kosova moguće postići samo pregovorima, uz uvažavanje Ustava Srbije, Povelje UN i načela međunarodnog prava:

"Srbija na vreme upozorava da ni po koju cenu neće pristati da bude saučesnik u ovom nasilju. Ako se neko usuđuje da Srbiji otima njenu teritoriju, onda mora voditi računa i da time preuzima svu odgovornost na sebe za ovo nasilje", rekao je on.

"Srbija je potpuno uverena da jedino pregovorima uz uvažavanje Ustava Srbije, Povelje UN-a i načela međunarodnog prava možemo doći do rešenja prihvatljivog za našu južnu pokrajinu."

Koštunica je podsetio i da su srpski ustanici odbacili privilegije za pojedince i prividne olakšice za narod koje su im nuđene u zamenu za konstruktivnost i realističnost.

"Drugačije rečeno, oni nisu ni pomislili da odustanu od svoje državnosti i svetog prava da slobodno, složno i ravnopravno žive u svojoj zemlji i svojoj državi koja im pripada od pamtiveka", rekao je Koštunica.

"Tako i mi danas i ovde sa punim uverenjem ponavljamo da nemamo pravo da se odreknemo i da se nikad nećemo odreći nijednog dela naše države,a posebno njenog najdragocenijeg dela – Kosova i Metohije", kazao je Koštunica.

Koštunica smatra i da je takvo uverenje potvrđeno i jučerašnjim usvajanjem rezolucije.

Međutim, prištinski analitičar Baton Hadžiju ocenjuje za B92 da je jučerašnja rezolucija bitna za Srbiju, ali ne i za Kosovo. Hadžiju smatra i da Beograd nije dobro razumeo predlog Martija Ahtisarija.

"Ja mislim da Srbima ne trebaju donacije, pare, investicije na ovakvom Kosovu, na ničijoj zemlji. Te budalaštine srednjevekovne, kao što je gospodin Koštunica juče rekao da je to naša najbolja zemlja, to je velika laž. To je jedna politička manipulacija", kaže Hadžiju.

Hadžiju navodi i da je Rezolucija usvojena zbog unutrašnjopolitičke situacije u Srbiji, kao i da neće imati velikog uticaja na predstojeće pregovore Beograda i Prištine u Beču.

EU: Ključno šta će dve strane reći u Beču

Evropska unija "ceni odluku Srbije da učestvuje na pregovorima u Beču 21. februara" o Kosovu, izjavili su zvaničnici Saveta ministara Evropske unije i Evropske komisije.

Evropski zvaničnici su naveli da će, "sasvim razumljivo, svaka strana izneti svoje stavove", ali i da "treba dati priliku dijalogu u Beču".

"Bitno je, zato, da bude saslušano i obrazloženje predloga za status Kosova koji će im dati izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari, sa ciljem da se konstruktivnim angažovanjem i u duhu kompromisa učini pomak ka sagledavanju rešenja za status pokrajine", rekla je Kristina Galjak, portparolka visokog predstavnika Evropske unije Havijera Solane.

Evropski diplomatski izvori su Beti preneli da je sadržina rezolucije srpskog parlamenta "onakva kakva je uglavnom i očekivana". A to znači "da bi se moglo reći da je oštra, ali u suštini, takođe, odmerena i otvorena ka budućnosti i nagodbi, imajući u vidu političku klimu u zemlji i raspored političkih snaga".

Kristina Galjak i predstavnik Evropske komisije Pjetro Petruči istakli su da Unija stoji iza zaključaka šefova diplomatija Evropske unije, koji su naglasili "uverenje da (Ahtisarijevi) predlozi stvaraju osnovu za održiv ekonomski i politički razvoj i jačanje stabilnosti celog regiona".

Shefer u Prištini

Generalni sekretar NATO Jap De Hop Shefer izjavio posle susreta sa šefom UNIMK-a Joakimom Rikerom i kosovskim pregovaračkim timom, da alijansa neće dozvoliti nasilje na Kosovu i da podržava proces koji vodi međunarodni izaslanik Marti Ahtisari.

Glavna poruka koju je generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer uputio zvaničnicima u Prištini ali i javnosti, odnosila se na čvrstu rešenost severnoatlantske alijanske da ne toleriše nikakav vid nasilja na Kosovu.

"KFOR neće tolerisati nikakav vid nasilja", naglasio je Shefer dodajući da su NATO trupe na terenu pripremljene za sve scenarije i da će onima koji u nasilju vide jedinu opciju pokazati da nisu bili u pravu", kaže Shefer.

Pored poruke ekstremistima koja je predstavljala osnovni motiv Sheferove posete Kosovu, pet dana nakon krvavih nemira u Prištini, generalni sekretar NATO saveza kazao je da ne dolazi u obzir nikakva ideja o podeli Kosova.

"Nema podele. Oni koji rade na tome treba da shvate da ovo nije rešenje i da nikada neće predstavljati soluciju za Kosovo", kaže on.

Na kraju, on je stavio do znanja da niko u NATO savezu ne razmatra mogućnost smanjenja broja međunarodnih trupa na Kosovu: "Neće biti nikakvog smanjivanja trupa na terenu, zato što Kosovo u ovoj fazi ima potrebe za prisustvom KFOR-a u punoj snazi", rekao je on.

Član pregovaračkog tima za Kosovo Leon Kojen u vestima B92 rekao da će u beču Srbija ponuditi "razložan kompromis".

"Na predstojećim pregovorima u Beču pregovarački tim Beograda još jednom će pokazati da Srbija u svim pitanjima, od statusa do najkonkretnijih pitanja, nudi razložan kompromis, doduše pod jednim uslovom - da se ne dira suverenitet Srbije nad Kosovom", izjavio je Kojen.

Nova rezolucija obavezala je pregovarački tim Beograda da u Beču iznese konkretne predloge i rešenja u obliku primedaba na Ahtisarijev plan, zamenu njegovih odredaba adekvatnijim, koje su više u interesu Srbij, izjavio je Kojen.

On je rekao da je izjava savetnika premijera Srbije Vladete Jankovića kako je Srbija spremna da prihvati svako rešenje za Kosovo, osim da Kosovo dobije mesto u UN i sopstvenu vojsku, izvučena je iz konteksta.

"U čitavom nizu bitnih pitanja, ne pada nam pamet da pristanemo na bilo šta, samo da Kosovo ne bi imalo stolicu u UN i svoju vojsku. Ovo je veoma bitno što ću reći, suverenitet se ne može svesti samo na to da neka teritorija nema vojsku i članstvo u UN, jer postoje suverene države koje nisu u UN, pa im to ništa ne smeta da budu nezavisne", rekao je Kojen.

Stanković: Pregovori u Beču prioritet

Zoran Stanković (FoNet)

Ministar odbrane Zoran Stanković rekao je u Poligrafu B92 da je u Srbiji dat potpun prioritet pregovorima u Beču. Vojska je predvidela sve što bi u narednom periodu moglo da se dogodi na Kosovu, i do povećanja tenzija ne bi trebalo da dođe, tvrdi ministar odbrane.

Stanković: Do upotrebe sile neće doći ni sa jedne strane, ali u tim i takvim okolnostima moramo da se ponašamo saglasno situaciji koja je na terenu.

B92: Mi imamo i jug Srbije kao jedan region koji može da bude vrlo tenzičan.

Stanković: Imamo, ali imamo veoma stabilnu situaciju na tom prostoru i nemamo nikakvih nagoveštaja da može doći do narušenja bezbednosti tog dela naše zemlje i do nekih neželjenih aktivnosti.

Vojska očekuje da neće doći do promene državnih granica, a u suprotnom, kaže ministar Stanković, političko rukovodstvo zemlje doneće odluke i usmeravati ponašanje vojske, kao i svih ostalih organa.

Načelnik generalštaba VS Zdravko Ponoš rekao je danas da je vojska sposobna da odgovori na "svaki nalog" koji joj postavi državni vrh. Opširnije o tome ovde.

Harčenko: Nezavisnost vodi podeli

Moskva je spremna da razmatra novu rezoluciju SB UN za Kosovo tek posle postizanja saglasnosti dveju strana.

"Rusija će razmatrati novu rezoluciju SB UN kad za to bude napravljena pravna osnova, odnosno odgovarajući dogovor među zainteresovanim stranama", kazao je novinarima ruski izaslanik za Balkan Aleksandar Bocan-Harčenko koji je predstavnik Rusije u Kontakt grupi.

On je dodao da u suprotnom Rusija ne može da razmatra to pitanje, jer je to u suprotnosti sa međunarodnim pravom", prenose agencije.

Na pitanje da li bi Rusija iskoristila pravo veta, on je odgovorio da to nije cilj sam za sebe. "Naš cilj su pregovori", kazao je Bocan-Harčenko i dodao da same strane treba da donesu odluku, a da međunarodna zajednica stvori uslove za pregovore.

Izaslanik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za Balkan rekao je da je Rusija "kategorički protiv podele Kosova" i naveo da bi nametanje odluke jednoj od strana moglo, de fakto, da dovede do podele.

"Proglašenje nezavisnosti Kosova dovešće do njegove podele. To je opasan put, jer je moguća lančana reakcija na Balkanu", naglasio je diplomata i podsetio da principi Kontakt grupe ne predviđaju takvu varijantu.

"Dva scenarija ka nezavisnosti"

Ambasador Srbije u Belgiji Aleksandar Fatić rekao je da deo međunarodne zajednice naklonjen nezavisnosti Kosova ima dva scenarija.

Fatić je, gostujući juče u Poligrafu B92, objasnio da bi prema prvom scenariju Savet bezbednosti morao da donese multilateralnu rezoluciju kojom bi se "na neki način Kosovu dala nezavisnost, ali je takav scenario manje verovatan zbog protivljenja Rusije".

Rezervni scenario podrazumeva usvajanje blage rezolucije u Savetu bezbednosti, kojom bi se stvorio prostor da države bilateralno priznaju nezavisno Kosovo.

U tom slučaju će biti značajne i aktivnosti Beograda i rezolucija koju je usvojila Skupština Srbije.

"Pošto je taj drugi scenario mnogo verovatniji, od ključnog je značaja da se na ovu rezoluciju nadoveže aktivnost svih institucija države, pre svega intenzivna diplomatska aktivnost na bilateralnom planu", kaže on.

"Sada je važno da sve države, posebno evropske, budu animirane, tako da im se jasno stavi do znanja odlučnost Srbije i to da ne bi trebalo da ulaze u bilateralna priznanja", rekao je Fatić.

"Srbija neće dati Kosovo za članstvo u EU"

Savetnik premijera Srbije Vladeta Janković izjavio je za Tagescajtung da Srbija neće dati Kosovo u zamenu za članstvo u Evropskoj uniji ili NATO-u, niti za milijarde u nepovratnim kreditima, ali da će učestvovati u nastavku statusnih pregovora.

"Plan specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija nije neprihvatljiv samo za premijera Koštunicu, već za sve srpske državne institucije i značajne političke snage. Ali, kako je reč samo o nacrtu, nećemo napustiti pregovarački proces", rekao je Janković.

Koštuničin savetnik je ocenio da je malo verovatno da će se Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija složiti sa nezavisnošću Kosova, jer "Rusija i Kina izričito zastupaju stav da će podržati ono rešenje sa kojim se slažu i Beograd i Priština".

Na pitanje šta će Srbija učiniti ako pojedine države ili Evropska unija priznaju nezavisno Kosovo, Janković je najavio da bi Beograd "sa državama koje na tako drastičan način povređuju osnovne međunarodne norme, mogao da smanji političke, privredne i kulturne veze".

"Samo da molimo da nam daju Kosovo"

Istoričar i član Političkog saveta Demokratske stranke Desimir Tošić izjavio je za novosadski Dnevnik da Srbija ne odlučuje o Kosovu, pošto ta pokrajina nije pod njenom kontrolom.

"Mi ne možemo da ne damo Kosovo, možemo samo da molimo da nam daju Kosovo. Kosovo je u rukama Ujedinjenih nacija", rekao je Tošić i ocenio da Kosovo više nikada neće biti u položaju u kojem je bilo 1999, 1945. ili 1918. godine.

"To svaki normalan i svestan Srbin mora da zna. Danas, naime, nema nijedne teritorije na celom svetu na kojoj se vlada sa tri odsto stanovništva", kazao je Tošić.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da pregovara sa međunarodnom zajednicom o Kosovu, a ne da vodi antiameričku kampanju ili kampanju protiv pregovora.

Tošić je rekao da su razne platforme i rezolucije o Kosovu koje stižu iz Srbije obične "detinjarije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.