Izvor: B92, 10.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisari na Kosovu

Priština -- Ahtisari se u Prištini sastao sa pregovoračkom delegacijom Prištine i liderima Srpske liste za Kosovo.

Specijalni izaslanik UN-a za rešavanje statusa Kosova Marti Ahtisari izjavio je u Prištini da će rešavanje tehničkih pitanja, o kojima se razgovaralo u Beču, prethoditi rešavanju statusa Kosova. Posle sastanka sa članovima pregovaracke delegacije Kosova, Ahtisari se založio za pronalaženje rešenja za praktična pitanja o kojima se do sada razgovaralo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Beču, sa posebnim akcentom na decentralizaciju.

Kao i juče, tokom njegovog prvog obraćanja novinarima, Ahtisari je i danas naglasio da je ceo tok dosadašnjih pregovora bio usmeren na obezbeđivanje uslova na Kosovu u kojima se i većinska zajednica i manjine mogu osećati prijatno. Objasnivši da bi postizanje ovog cilja olakšalo život međunarodnim posrednicima i obezbedilo laganiji preobražaj Kosova iz sadašnjeg u novi status, Ahtisari je apelovao na kosovske Srbe da okončaju bojkot institucija u Prištini: "Bilo je dosta pozitivnih mera od strane kosovskih institucija i pozivam manjine, posebno Srbe, da prihvate ponudu vlade i uključe se u njene strukture zato što je to najbolji put i garancija da smo zajedno počeli da izgrađujemo multietničko društvo", kazao je Ahtisari.

Njegov apel dolazi pred njegovu sutrašnju posetu etnički podeljenoj Mitrovici i severu Kosova, koji po najopštijem mišljenju predstavljaju najozbiljniji izazov ne samo bečkim pregovorima, već i finalnom rešenju za Kosovo, ma kakvo bilo. Iako u krugovima međunarodne misije u Prištini odbijaju da komentarišu razloge iznenadne i nenajavljene Ahtisarijeve posete, među posmatračima vlada ubeđenje da je njegov dolazak bio uzrokovan do sada najvećim korakom koji su Srbi na severu načinili na izdvajanju od Kosova, proglasivši početkom ove nedelje prekid veza sa Prištinom. Ahtisari planira da na sever otputuje sutra, dok je današnji dan rezervisao za susrete sa političarima u Prištini. Nakon susreta sa Ahtisarijem, predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je rekao da su na sastanku analizirani dosadašnji učinci vlade i ostalih institucija na ostvarivanju standarda, koje je Sejdiju proglasio unutrašnjim mandatom kosovskih institucija.

Jedan od lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić izjavio je posle sastanka predstavnika te liste sa Ahtisarijem da će učešće Srba u institucijama Kosova zavisiti od rezultata incijativa koje podnose.

"Sa gospodinom Ahtisarijem smo razgovarali o aktuelnom položaju srpske zajednice i poslednjim incidentima", rekao je Nojkić, ističući da, osim verbalnih osuda, ne postoji jasno izražena namera lidera i predstavnika privremenih institucija da spreče incidente i prevaziđu stanje nesigurnosti.

Tadić: Nov predlog za novu dinamiku

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da nije u Ujedinjenim nacijama predložio novu platformu o Kosovu, već samo promenu dinamike pregovaračkog procesa o budućem statusu pokrajine. Tadić je rekao i da u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom nije bilo reči o novoj platformi za Kosovo: "Ovih smo dana išli sa inicijativom da se krene u pregovore o konačnom statusu Kosova i da se ti pregovori razvedu u četiri pravca, jedan deo bi se ticao decentralizacije, drugi kulturnog nasleđa, treći bezbednosti, i četvrti ekonomije. To je naš novi predlog za novu dinamiku".

Tadić je rekao i da je predložena nova dinamika pregovora na osnovu platforme koja je ranije usaglašena sa premijerom Vojislavom Koštunicom. Tadić je naglasio da je u razgovoru sa Kofijem Ananom izrazio nezadovoljstvo sporim tempom pregovora o statusu Kosova .

Vlasi: Autonomija bila moguća samo u SFRJ

I savetnik bivšeg premijera Kosova Bajrama Kosumija i nekadašnji visoki funkcioner SFRJ, Azem Vlasi, smatra da je "u svemu neprihvatljiv" predlog beogradskog pregovaračkog tima da Kosovo dobije visok stepen autonomije, ali da ostane u okviru Srbije.

Vlasi je, gostujući u emisiji Poligraf B92, objašnjava da se koncept autonomije Kosova u okviru Srbije nudi u vreme kada više nema stare Jugoslavije, koja je bila zajednički državni okvir. "Tada je Kosovo imalo visok stepen autonomije, neke veze sa Srbijom, ali je, po ustavu iz 1974. bilo i federalna jedinica. Dakle, Srbija nije bila jedini i glavni državni okvir za Kosovo, nego je to bila Jugoslavija. Kada nema te Jugoslavije, nema nikakve šanse da Srbija bude državni okvir za Kosovo, makar i sa ovako visokim stepenom autonomije kakav se predlaže u Srbiji", rekao je Vlasi.

Vlasi dodaje da u slučaju da međunarodna zajednica nametne rešenje da Kosovo ostane u Srbiji, to "ne bi bilo rešenje" i da on ne zna kako bi to funkcionisalo. "Ako je protiv nezavisnosti Kosova, kakvo se onda zapravo rešenje nudi? Ako se kaže: Ne želimo da Srbija vrši vlast na Kosovu, neka Albanci imaju svu vlast, ali nemaju državu. Znate, to je jedna optička varka, to nije rešenje", kaže Vlasi.

Pošto razgovori u Beču nisu doveli do nekih značajnijih rezultata niti do približavanja dveju strana, albanske i srpske, državni tim za pregovore Srbije predložio je potpunu promenu strategije - da se sa razgovora pređe direktno na pregovore o budućem statusu. Predlog, koji bi prema mišljenju beogradske strane bio uspešniji i koji bi dao daleko bolje rezultate, bio bi garantovan ugovorom koji bi se potpisao na 20 godina.

Srpski poslanici bez pratnje

Predstavnici medjunarodnih policijskih snaga obevestili su poslanike Srpske liste za Kosovo i Metohiju da će im biti ukinuta policijska pratnja jer im više nije potrebna.

Policijska pratnja se ukida zbog procene da bezbednost kretanja poslanika više nije ugrožena.

"U ovoj fazi razgovora o statusu to sigurno znači dodatnu izolaciju srpskih sredina i Srba na Kosovu i Metohiji jer će ionako slabi kontakti na taj način biti još gore, kaže nosilac Srpske liste Oliver Ivanović, reagujući na ovu odluku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.