Izvor: B92, 10.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ahtisari mora da osudi terorizam"

Beograd -- Vojislav Koštunica kritikovao Martija Ahtisarija zbog toga što do sada nije osudio terorizam albanskih separatista na Kosovu.

"Vlada Srbije hoće da zna zašto specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari saglasno svom mandatu i obavezi koju ima kao međunarodno posrednik nijednom do sada nije osudio terorizam albanskih separatista", rekao je premijer.

Koštunica kaže da Ahtisari ima striktnu obavezu da svaki oblik pretnje, a posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << terorističke akte, kao što je miniranje pruge, odmah i nedvosmisleno osudi.

"Moramo da znamo šta je to što sprečava Ahtisarija da obavlja svoju dužnost. Do sada je Ahtisari, nesumnjivo zbog predsrasuda od kojih ne može da pobegne, teško optuživao ceo srpski narod i istovremeno nemo posmatrao terorizam albanskih separatista", navodi se u izjavi Koštinice.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije sigurno neće prećutati to što Ahtisari na ovakav način obavlja dužnost međunarodnog posrednika za razgovore o Kosovu i Metohiji.

"Suštinski je važno da onaj ko obavlja posao međunarodnog posrednika za razgovore o Kosovu i Metohiju bude nepristrasan, objektivan i uvek vema oštar u osudi terorizma", rekao je Koštunica.

Nepoznati napadači digli su u petak u vazduh šine na železničkoj pruzi kod sela Mijalić, u opštini Vučitrn, samo nekoliko minuta pre no što je tom deonicom trebalo da prođe voz kojim se prevoze Srbi iz sela Prilužje i Plementina.

"Ahtisari na putu"

Kancelarija izaslanika Ujedinjenih nacija i Marti Ahtisari osuđuju svaku vrstu nasilja i terorizma, izjavio je Tanjugu Ahtisarijev portparol Remi Durlo. On je objasnio da se Ahtisari nije oglasio o eksploziji kod sela Mijalić jer je bio na putu i tek treba da dođe u Beč.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.