Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisari im "ukinuo" najvažniji praznik

PRIŠTINA - Politički predstavnici zemalja koja su doprinele nezavisnosti Kosova upozorile su poslanike Skupštine Kosova da ne uključe Dan albanske zastave u Zakon o državnim praznicima, piše danas prištinski dnevnik "Koha Ditore".

Izvori dnevnika iz skupštine navode da su predstavnici Međunarodne civilne kancelarije skrenuli pažnju članovima parlamentarne komisije koja razmatra zakone iz paketa Martija Ahtisarija da ne dodaju niti jedan zarez predlogu Zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o državnim praznicima, već da ostave tekst koji je pripremila vlada.

Prema ranijim najavama, tri sporna zakona koji su izostavljeni iz vladinog predloga mogla bi biti izmenjeni. Dan albanske zastave 28. novembara postao bi Praznik etničkog nasleđa, Dan palih za slobodu 5. mart Dan podsećanja i veterana, a Dan oslobođenja 12. jun Dan zahvalnosti.

Posle upozorenja Međunarodne kancelarije, navodi "Koha", članovi ad-hok komisije juče nisu uspeli da usaglase predloge da se ti praznici uključe u Zakon. List dodaje da je dobio uveravanja Kancelarije da će iskoristiti pravo veta i podsetiti institucije Kosova da su se obvezale da primene Ahtisarijev predlog.

Inače, predlog Zakona o državnim praznicima izazvao je najviše pažnje od svih zakona koji su do sada razmatrali poslanici Skupštine Kosova.

Sa predlogom vlade, koji je dobio načelnu podršku, ne slažu se ni poslanici opozicije ni vladajuće koalicije DPK-DSK. Nezazdovoljstvo su izrazila i udruženja proizašla iz bivše OVK, pokret Samoopredeljenje, kako i građani u anketama medija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.