Izvor: B92, 11.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisari i Vizner o Kosovu

Beč, Priština -- Marti Ahtisari izvestio je američkog izaslanika za pregovore o Kosovu Franka Viznera o dosadašnjem toku pregovaračkog procesa.

Specijalni izaslanik UN za status Kosova koji boravi u višednevnoj poseti SAD, imao je sastanke sa Viznerom i zvaničnicima Stejt departmenta, na inicijativu američke strane, rekla je agenciji Beta portparolka finskog diplomate Hua Đijang u telefonskoj izjavi. "On ih je izvestio o dosadašnjem toku pregovaračkog procesa i razmotrili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su kako treba nastaviti dalje", kazala je Hua Đijang.

SAD žele da se pregovori o Kosovu okončaju do kraja ove godine, a Vizner je ranije pozvao Beograd i Prištinu da sarađuju sa Ahtisarijem radi ostvarenja tog cilja.

SAD, prema Viznerovim rečima, smatraju da je "hitno i važno" da se odluka o budućem statusu Kosova donese do kraja 2006, te da obe strane treba da sarađuju sa Ahtisarijem i da iznose "fleksibilne" ideje.

Vlada Srbije, rekao je američki izaslanik, treba da prihvati ishod pregovora, a rešenje za status mora da obezbedi poštovanje prava Srba i drugih manjina na Kosovu.

"Svi moraju biti na dobitku"

Vuk Drašković rekao na sastanku Stalnog saveta OEBS-a u Beču da je kompromis jedino održivo rešenje za Kosovo.

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković rekao je da je na njegovo izlaganje o Kosovu najviše zamerki bilo na stav da se međunarodno priznate granice ne mogu menjati ni preimenovati, jer bi Alžir, u tom slučaju, bio i dalje kolonija Francuske: "Kosovo je mesto rođenja srpske države, kulture i vere. Kosovo je istorijski bilo isto ono što i zemlja Vladimirska za Ruse ili Toledo za Špance."

"Nažalost, postoji opasnost da evropska svetla u Srbiji budu pomračena u slučaju nepravičnog, nasilnog i nametnutog rešenja budućeg statusa Kosova. Apelovao sam da se to ne desi. Izneo sam da je jedini način jednog održivog rešenja u kojem niko neće biti ni ponižen ni poražen, nego će dobiti svi, i kosovski Albanci i kosovski Srbi i region i Evropa", rekao je Drašković.

U pregovorima naći kompromis

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer rekao je u Prištini da u pregovorima o budućem statusu Kosova treba naći kompromis i upozorio da će se "svako ko bude prepreka procesu utvrđivanja statusa" suočiti sa Kforom.

"Svi treba da se slože oko postizanja kompromisa, a međunarodna zajednica će podržati taj proces. Svako ko bude prepreka ovom procesu, suočiće se sa Kforom. Kfor je zato ovde", poručio je Shefer na kraju posete Kosovu, na konferenciji za štampu na prištinskom aerodromu. On je rekao da je 17.000 vojnika, koliko ih je trenutno na Kosovu, spremno da osigura bezbednost tokom pregovora o budućem statusu Kosova.

Shefer je rekao da Alijansa u potpunosti podržava proces i principe pregovora o budućem statusu Kosova. Osvrćući se na sprovođenje standarda, on je rekao da je učinjen napredak, ali da nije ostvaren cilj. Delegacija, koju je činilo 26 ambasadora zemalja članica NATO-a, prema njegovim rečima, ocenila je kao vrlo dobro angažovanje pripadnika Kfora na očuvanju kulturno-istorijskih spomenika.

Generalni sekretar NATO-a pozvao je vlasti u Beogradu da podstaknu kosovske Srbe da učestvuju u kosovskim institucijama i da ne deluju u suprotnom pravcu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.