Izvor: S media, 11.Sep.2012, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisari: Srbija izgubila pravo na Kosovo

Bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN u pregovorima oko budućeg statusa Kosova Marti Ahtisari izjavio je večeras da bez normalizacije odnosa Srbija i Kosovo neće biti primljeni u EU.

Na pitanje da li dijalog Beograda i Pristsine ima šanse na uspeh Ahtisari je kazao da najpre svi postignuti dogovori moraju biti primenjeni, a puno toga je dogovoreno, a ostalo je neprimenjeno.

"To je prvi korak. Nijedna zemlja ne može pristupiti EU >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ako ima interne probleme i probleme sa susedima", rekao je Ahtisari u razgovoru sa novinarima iz Srbije.

"Obe zemlje su nezavisne i treba da se ponašaju u skladu s tim", rekao je finski diplomata i dodao da ako žele da pristupe EU "moraju da nauče da žive zajedno".

On je ponovio da bez obzira na probčleme iz prošlosti, EU neće prihvatiti Beograd i Prištinu ukoliko ne sarađuju sa susedima.

Ahtisari je naveo da kada je reč o severu Kosova njegov plan ne predviđa nikakav specijalni status.

Potrebna je normalizacija odnosi bez obzira na ono što se desilo između Srbije i Kosova, rekao je Ahtisari navodeći da je "Srbija, posle stravičnih događaja koji su se dogodili, izgubila svako pravo da vlada Kosovom.".

"Nadam se da će Srbija i Kosovo jednog dana biti članice EU. Bio bih razočaran da to ne bude. Želim da to još doživim, a pošto sam star treba da požure", rekao je bivši finski predsednik.

Ahtisari je naveo da je njegov plan uzeo u obzir sve strane, i dodao da, kada se radilo na predlogu rešenja, nije bilo nikakve saradnje sa Srbijom.

"Moje kolege i ja smo želeli da stvorimo najbolju zastitu za manjine, posebno za Srbe na Kosovu. Mislim da nećete naći bolje mehanizme zaštite od onih u tom dokumentu", rekao je Ahtisari.

(Tanjug)

Foto: Beta/AP

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.